لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

6 Julai 2011

Gambar-gambar gerakan 'split-second' yang menakjubkan, dalam satu frame

Rabu, Julai 06, 2011 |
Kim Taylor menggunakan teknik khas fotografi yang menangkap pergerakan subjek-subjek yang dirakam satu persatu dalam satu frame gambar.

Gambar-gambar gerakan 'split-second' yang menakjubkan

Dengan peralatan buatan sendiri khas, lelaki berusia 78 tahun dari Surrey, UK ini dapat menangkap subjek-subjek itu dalam pecahan saat, memberi kesan 'strob' yang menakjubkan pada kamera.

Cahaya yang berkelip-cepat atau strob menghasilkan imej berbilang subjek yang bergerak atas bingkai fotografi tunggal adalah teknik yang telah wujud sejak zaman awal fotografi lagi.

Gambar-gambar gerakan 'split-second' yang menakjubkan

Legenda jurugambar Inggeris Eadweard Muybridge menggunakan sistem ini untuk menunjukkan tindakan kuda berlari dalam tahun 1870-an.

Encik Taylor telah diilhamkan untuk menangkap haiwan dalam pergerakan begini oleh rakan jurugambar nya Stephen Dalton yang bereksperimen dengan teknik ini untuk menangkap serangga sedang terbang.

Sebelum beralih kepada fotografi, Encik Taylor bekerja sebagai ahli biologi dengan Kementerian Pembangunan Luar Negara dan kemudian dengan Kementerian Pertanian UK.

Gambar-gambar gerakan 'split-second' yang menakjubkan

Beliau tidak menerima sebarang latihan formal dalam fotografi atau elektronik tetapi dapat belajar sebahagian besar apa yang diperlukan untuk menyempurnakan karya-karya beliau dengan percubaan dan kesilapan (trial and error).

Kim berkata: "Anda tidak mampu terlalu banyak kesilapan apabila berurusan dengan voltan tinggi yang merbahaya, bagaimanapun, saya masih di sini."

"Kerana ia sangat berat, unit ini tidak selalu diambil ke lokasi, jadi kebanyakan tembakan telah dilakukan di taman Surrey saya."

"Fotografi Digital dan pengkomputeran kini membenarkan siri imej untuk diletakkan bersama-sama seolah-olah mereka mewakili satu acara tunggal, sedangkan pada hakikatnya, setiap imej merupakan acara yang berasingan."

"Tetapi fotografi strob tulen menunjukkan satu acara kerana ia benar-benar berlaku." Gambar Kim begitu inovatif hinggakan satu rancangan BBC akan menggunakan gambar tupainya yang akan digunakan pada program musim panas ini."

Gambar-gambar gerakan 'split-second' yang menakjubkan


Gambar-gambar gerakan 'split-second' yang menakjubkan


Gambar-gambar gerakan 'split-second' yang menakjubkan


[dailymail.co.uk]


Untuk perhatian, gambar-gambar di atas bukannya Photoshop, tetapi dirakam dalam satu shot menggunakan teknik strobist voltan tinggi.

Amacam jurugambar-jurugambar Malaya sekelian termasuk saya, rasa boleh buat tak ni?  :DArtikel berkaitan:

2 komen:

Catat Ulasan

Terima kasih :)


..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)