Berita Terkini

Salinan AlQuran tertua dipamerkan di London

Salinan AlQuran tertua dipamerkan di London
Muzium British baru-baru ini menyaksikan pemasangan salah satu salinan Al-Quran Al-Karim tertua yang dikenali dari abad ke-8 sebagai pameran untuk pameran Islam yang utama.

Perpustakaan British (British Library) telah meminjamkan salinan Al-Quran kepada Muzium British untuk pameran: Hajj: Journey to the Heart of Islam, yang ditetapkan untuk dibuka kepada orang ramai pada 26 Januari hingga 15 April 2012.

Ma'il Al-Quran adalah objek tertua untuk dipamerkan pada awam sebagai sebahagian daripada pameran utama Muzium British yang didedikasikan kepada Haji, jemaah haji ke Mekah dalam Kerajaan Arab Saudi.

Manuskrip ini dari Saudi, mungkin disalin di Makkah atau Madinah dan bertarikh dari abad ke-8, salah satu daripada yang terawal wujud. Skrip dikenali sebagai Ma'il, bermaksud landai, kerana menyenget yang ketara ke kanan, dan ia adalah salah satu daripada beberapa skrip yang dibangunkan dalam tempoh awal penyalinan Al-Quran dalam Islam.

Dalam salinan Al-Quran ini, seperti dalam serpihan purba yang lain, tiada terdapat tanda-tanda vokal (baris) atau alat bantuan lain untuk sebutan, dan akhir setiap ayat yang ditunjukkan oleh enam sengkang kecil di dua susunan tiga.

David Jacobs, konservator kanan di Perpustakaan British, memberitahu Arab News: "salinan Ma'il al-Quran telah dimiliki oleh Muzium British sejak abad ke-19.

Dari segi bagaimana British Library memelihara salinan sejarah al-Quran ini, beliau menambah: "bahan kepada pembangunan kertas kulit jadi substrat sebenar perlu stabil. Masalah dengan manuskrip tersebut adalah pigmen yang agak rapuh dan tidak stabil, maka jelas ia memerlukan penjagaan dan perhatian dan pemantauan berterusan terhadap keadaannya. Jadi ia tidak dipamerkan secara berterusan."

Pameran itu akan mengkaji kepentingan Haji sebagai salah satu daripada lima rukun Islam, meneroka pentingnya bagi umat Islam dan melihat bagaimana pengembaraan rohani ini telah berkembang sepanjang sejarah.

Ia akan membawa bersama pelbagai objek dari beberapa koleksi yang berbeza termasuk keping bersejarah yang penting serta kerja-kerja seni kontemporari baru yang mendedahkan kesan yang berkekalan Haji di seluruh dunia dan seluruh abad.

Pameran ini telah dianjurkan bersama dengan Perpustakaan Awam King Abdulaziz di Riyadh dan akan mengkaji tiga elemen utama: Perjalanan jemaah haji dengan penekanan pada laluan utama yang digunakan di seluruh masa (dari Afrika, Asia, Eropah dan Timur Tengah). HSBC Amanah telah menyokong mencapai pameran antarabangsa di luar Kerajaan Arab Saudi.

Muzium British berkata dalam satu kenyataan akhbar: "pelbagai objek akan dipinjamkan untuk pameran itu. Pinjaman termasuk bahan penting dari Arab Saudi termasuk seetanah yang meliputi pintu Kaabah serta lain-lain artifak bersejarah dan kontemporari dari muzium utama di dalam Kerajaan itu.

Objek lain telah datang dari koleksi awam dan swasta di UK dan di seluruh dunia, di antara mereka Perpustakaan British dan Khalili Family Trust. Ini termasuk bahan-bahan arkeologi, manuskrip, tekstil, gambar-gambar bersejarah dan seni kontemporari."

[International Islamic News Agency]

1 ulasan:

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.