لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

26 Julai 2011

Gambar-gambar makhluk ganjil yang hidup di perairan ais Artik Russia

Selasa, Julai 26, 2011 | |
Bentuk makhluk-makhluk hidup bawah air yang bercahaya ini adalah antara yang paling asing dan aneh di dunia, SubhanAllah.

Makhluk-makhluk ini hidup di bawah air sedalam 130 kaki, bersalut di bawah lapisan ais Laut Putih di Artik Russia, dalam suhu di bawah takat beku.

makhluk yang hidup di perairan ais Artik Rusia - Amphipod Hyperia Galba inside a Lion's Mane Jellyfish
Amphipod Hyperia Galba dimakan oleh Obor-obor bulu tengkuk singa (Lion's Mane Jellyfish)

Alexander Semenov, 25, dari Moscow, Russia, yang sekarang ini menjadi ketua penyelam White Sea Biological Station merakamkan gambar-gambar yang menakjubkan ini.

Dia menggunakan cahaya strob untuk memberi lampu latar terhadap makhluk-makhluk itu dan rekod secara tepat bagaimana rupa badan-badan yang luar biasa mereka.

makhluk yang hidup di perairan ais Artik Rusia
Lion's Mane Jellyfish

'Hampir semua jenis organisma ini adalah lutsinar,' jelas Encik Semenov.

Selain menjadi seorang penyelam dan jurugambar, Encik Semenov juga ialah ahli biologi terlatih dari Moscow State University. Dia menggunakan pengetahuan beliau mengenai dunia alamiah untuk membuat gambar-gambar beliau nampak berkaitan dengan sains seboleh mungkin.

makhluk yang hidup di perairan ais Artik Rusia
Coryphella Polaris


makhluk yang hidup di perairan ais Artik Rusia
Dryodora Glandiformis


makhluk yang hidup di perairan ais Artik Rusia
Hydromedusan Jellyfish


makhluk yang hidup di perairan ais Artik Rusia - Moon Jellyfish
Obor-obor bulan (Moon Jellyfish)


makhluk yang hidup di perairan ais Artik Rusia
Scaleworm


makhluk yang hidup di perairan ais Artik Rusia - Naked Sea Butterfly
Naked Sea Butterfly

[Dailymail.co.uk]
Artikel berkaitan:

..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)