لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

22 April 2011

Pil perancang keluarga terbaru mungkin berikan risiko darah beku lebih tinggi

Jumaat, April 22, 2011 | |
Wanita yang mengambil pil perancang keluarga dengan hormon drospirenone baru memiliki risiko tinggi untuk terjadinya pembekuan darah yang berpotensi serius daripada wanita yang menggunakan kontrasepsi oral yang mengandungi hormon levonorgestrel lama, dua kajian baru menunjukkan.

Kajian ini diterbitkan dalam BMJ Online First.

Wanita dalam kajian yang mengambil pil mengandungi drospirenone, seperti Gianvi, Ocella, Yasmin, Yaz, dan Zarah, mempunyai dua kali ganda risiko tiga kali ganda peningkatan bekuan darah yang tidak terlalu bahaya berbanding dengan wanita yang mengambil kontrasepsi oral yang mengandungi levonorgestrel, seperti Jolessa , LoSeasonique, Quasense, Seasonale, dan Seasonique.

Tetapi pembuat Yasmin dan Yaz iaitu Bayer Healthcare mengatakan kajian ini adalah cacat.

Pengkaji-pengkaji mengatakan risiko kepada pengguna individu adalah kecil. Dengan perkiraan mereka sekitar tiga wanita dari 10,000 orang yang mengambil pil mengandungi-drospirenone selama satu tahun boleh diharapkan untuk membangunkan bekuan dalam darah, berbanding dengan sekitar 1.2 wanita dari 10,000 orang yang mengambil levonorgestrel.

"Risiko [darah beku] dalam kehamilan jauh lebih tinggi daripada untuk kontrasepsi oral," penyelidik Susan S. Jick, PhD, dari Boston University School of Medicine, mengatakan kepada WebMD. "Namun demikian, wanita yang menggunakan pil ini atau mempertimbangkan untuk mengambil mereka harus menyedari bahawa ada kemungkinan besar peningkatan risiko berkaitan dengan penggunaan mereka."

Sekurang-kurangnya empat kajian lain yang berkaitan dengan penggunaan drospirenone mengandungi pil perancang keluarga dengan peningkatan risiko terhadap embolisme paru-paru dan 'deep vein thrombosis'. Tapi semua empat kajian termasuklah wanita dengan faktor risiko yang diketahui untuk keadaan itu.

Para wanita ini dikeluarkan daripada kajian yang baru diterbitkan, di mana penyelidik menguji data perubatan tuntutan kalangan pengguna kontrasepsi oral di AS dan UK.

Dalam kajian AS, pengguna pil mengandungi-drospirenone dua kali lebih mungkin mengalami bekuan darah tidak fatal daripada pengguna pil yang mengandungi levonorgestrel generasi lama.

Dalam penelitian di UK, penggunaan pil drospirenone dikaitkan dengan tiga kali ganda peningkatan risiko.

Para penyelidik meminta peninjauan secara sistematik terhadap semua kajian menyemak risiko bekuan darah yang berkaitan dengan penggunaan pil perancang keluarga yang mengandungi drospirenone.

"Sementara itu," tulis mereka, "kerana tidak ada bukti yang jelas ada untuk menunjukkan bahawa penggunaan pil drospirenone memberikan manfaat ke atas orang-orang dari kontrasepsi oral yang lain dalam mencegah kehamilan, mengubati jerawat, mengurangkan premenstrual syndrome, atau mengelakkan berat badan, persediaan menentukan risiko rendah levonorgestrel sebagai pilihan baris pertama pada wanita yang ingin mengambil kontrasepsi oral akan nampak bijaksana. "

Artikel berkaitan:

0 komen:

Catat Ulasan

Terima kasih :)


..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)