Slider

Cara Hidup

Konspirasi

Dunia Islam

Kisah Nabi dan Sahabat

Kisah umat dahulu

Sains

Foto

» » » » » Kamera digital paling mahal di dunia

Jika dilihat pada harga-harga kamera digital yang ada di pasaran sekarang ini, maka boleh dikatakan kamera DSLR Hasselblad H4D-60 adalah kamera digital yang paling mahal di dunia.

Ianya menggunakan sensor yang sangat besar iaitu 40 x 54mm dengan resolusi 60 Megapixel. Dibantu oleh mikro pemproses Absolute Position Lock (APL), sistem Hasselblad’s True Focus, memudahkan jurugambar untuk fokus pada komposisi tanpa berterusan memikirkan tentang fokus.

Kamera memiliki kadar penangkapan 1.4 saat per tangkapan. Dan shutter speed range dari 800 per saat hingga 32 saat.

Kamera digital kategori pro ini berharga USD$40.000, tetapi dengan harga tersebut juga akan mendapat keahlian di kelab Hasselblad Owners.






Amacam, ada duit nak beli DSLR Hasselblad H4D-60 kamera digital yang paling mahal di dunia?  Setakat kereta-kereta kategori sedang tu, lagi mahal kamera digital ni  :D



[most-expensive.net]

«
Next
Catatan Terbaru
»
Previous
Catatan Lama


Artikel berkaitan:

5 ulasan:

Pemerhati berkata...

Best kan klau dapat camera ni? Pernah ternampak post kat facebook. Tak tau lah berbaloi ke tidak keupayaannya dengan harga nya tu. Jangan plak mahalnya pada jenama nya jer. Kena tanya photographer mahir ni. Apa kata penulis?

Unikversiti berkata...

Kamera ni makin MEMUDAHKAN KERJA je sebenarnya, x perlu fikir banyak2 pasal setting.

Tapi hasil shooting, berkenaan compo, rules, subjects dan sebagainya, terpulang pada jurukamera itu dan nasib jugak :)

Pemerhati berkata...

Moral of the story>> It's not about the camera but it's the man behind the camera.

Mekasih tuan. :)

Unikversiti berkata...

Tak jugak, dedua nya penting. Kalau kamera x rock, jurugambar rock pn tetap tak berkualiti dan best gambar. Walaupn ada kalanya lawa jugak :)

So, kerjasama antara Jurugambar dan kamera dia tu la yg mendramatikkan gambar insyaAllah. DI tambah lagi dengan keindahan ciptaan Tuhan yang sudah disediakan. :)

Unikversiti berkata...

Kamera ni makin MEMUDAHKAN KERJA je sebenarnya, x perlu fikir banyak2 pasal setting.

Tapi hasil shooting, berkenaan compo, rules, subjects dan sebagainya, terpulang pada jurukamera itu dan nasib jugak :)