لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

23 November 2009

515 bahan kimia masuk dalam tubuh wanita setiap hari kerana produk kecantikan

Isnin, November 23, 2009 |
Menurut satu kajian baru, wanita biasanya menggunakan hingga 13 produk, yang sebahagian besar mengandungi lebih daripada 20 bahan, termasuk aditif (bahan penambah).

Sebahagian besar kosmetik kegemaran kita adalah campuran yang dihasilkan secara industri dan bahan kimia berbahaya yang boleh merosakkan kesihatan kita dan, dalam beberapa kes, bukan memberikan kita potensi 'anti-penuaan' tetapi menyebabkan kita nampak tua dengan lebih cepat. Minyak wangi mengandungi campuran rata-rata daripada 250 bahan, dengan beberapa mengandungi sebanyak 400.

Penyelidikan oleh Bionsen, syarikat yang membuat deodoran yang kata mereka 'bebas aluminium', mengatakan beberapa bahan aditif dalam produk-produk lain telah dikaitkan dengan kanser, masalah hormon, kondisi kulit dan alergi.

Lipstik mengandungi purata 33 bahan, losyen tubuh 32, maskara 29, dan produk yang paling murni, pelembap tangan, 11.

Poll (pungutan suara) dari 2,016 orang wanita oleh Bionsen mengatakan sebahagian besar dari bahan tercemar adalah ditimbulkan sendiri oleh wanita yang menyemburkan deodoran, menyapu pelembab tubuh dan memakai lipstik pada setiap pagi.

Lapan daripada 12 daerah di tubuh ditandakan oleh Bionsen sebagai tempat di mana para wanita menggunakan produk kosmetik yang mengandungi bahan kimia itu pada wajah atau kepala dan termasuk pelembab, fondasi, pemerah muka, make-up mata, spray rambut dan parfum kepala atau wajah.

Penelitian dari University of Medicine Wilayah Kyoto menunjukkan bahawa beberapa parabens yang dahulu kita anggap selamat, seperti Methylparaben, boleh bermutasi dan menjadi racun bila terkena sinar matahari. Parabens adalah salah satu bahan pengawet yang paling banyak digunakan di dunia, dan dijumpai dalam syampu, gel rambut, gel pencukur dan losyen tubuh. Tetapi penggunaan menjadi semakin kontroversial - pelbagai kajian telah menghubungkan mereka dengan masalah kesihatan yang serius termasuk kanser payudara, serta masalah kesuburan pada lelaki.

Penelitian sebelumnya menemukan satu pertiga wanita di bawah usia 25 tahun memakai produk yang ditujukan untuk mereka yang lebih daripada 40-an, berpotensi mendedahkan diri mereka kepada kerosakan yang tidak diingini dari rawatan yang dibuat khusus untuk kulit yang lebih tua.

Pesakit Eksema yang menggunakan produk yang terlalu berminyak sering menderita suatu keadaan yang disebut oklusi folikulitis (occlusive folliculitis) - iaitu keringat tidak boleh keluar melalui liang-liang roma yang tersumbat, menyebabkan bengkak merah gatal.

Ada beberapa undang-undang yang direka untuk melindungi kita daripada bahan kimia berbahaya dalam kosmetik, namun para penyelidik bimbang bahawa mereka tidak pergi cukup jauh. Sebagai contoh, pengeluar kosmetik wajib menyenaraikan bahan-bahan mereka, tetapi mereka tidak perlu memberi tahu kita mengenai kotoran yang ditemui pada bahan mentah ataupun digunakan dalam proses pembuatan, selama mereka tidak menyiapkan produk.

Jika anda ingin melindungi diri daripada bahan kimia yang berlebihan, kurangkanlah penggunaan kosmetik anda secara keseluruhan, beralih kepada produk-produk alamiah dan organik, serta membaca label pada produk-produk penjagaan kecantikan dengan lebih berhati-hati.Sumber:

1 - Telegraph.co.uk

2 - Dailymail.co.uk

Artikel berkaitan:

0 komen:

Catat Ulasan

Terima kasih :)


..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)