Kadang-kadang ada orang tertanya-tanya, kenapa sudah amal makanan kesihatan yang bagus untuk penyakitnya, tetapi penyakitnya masih lagi bertambah parah. Kemudian langsung dia menyalahkan makanan tersebut dan mengatakannya tak mujarab.
Saya hanya mahu mengajak anda BERFIKIR di sini, kerana selalunya kita lupa, di samping kita ikhtiar merawat suatu penyakit, kita juga mesti BERPANTANG makan apa-apa yang boleh membuatkan penyakit itu makin menular.
Sebagai contoh, anda amalkan makan makanan kesihatan untuk melawan kanser, tetapi dalam masa yang sama anda banyak memakan makanan yang boleh menggalakkan lagi sel-sel kanser untuk membesar. Contoh lain, anda amalkan minum air daun rama-rama untuk merawat sakit Gout, tetapi dalam masa yang sama anda kedarah makanan laut seperti sotong, ketam dan makanan-makanan lain yang tak bagus untuk gout. Ibarat anda makan penawar, dan dalam masa yang sama anda makan juga racun. Bagaimana lah penyakit itu nak sembuh.
Itulah yang saya lihat selalu dilupai oleh kebanyakan orang, kerana mereka tak tahan melawan nafsu selera makan mereka. Apabila dah bertemu makanan pujaan hati, hilang ingatan sekejap terhadap penyakit yang dialami.
Kesimpulannya, kita perlu tahu juga ilmu tentang apa jenis makanan yang merbahaya terhadap penyakit yang kita alami, lalu ambil langkah yang bijak. Ringkas sahaja perkongsian ini, semoga memberi manfaat. Yang memberi kesembuhan hanya Allah S.w.t. Wallahu a'lam .......
Gambar sekadar hiasan. Langsung tak ada kena mengena dengan tulisan di atas :-D
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih :)