Berita Terkini

Gambar-gambar dan video proses kejadian bayi dalam rahim


"Maka hendaklah manusia memperhatikan dari apakah dia diciptakan? Dia diciptakan dari air yang terpancar. Yang keluar dari antara tulang sulbi laki-laki dan tulang dada perempuan. Sesungguhnya Allah benar-benar berkuasa untuk mengembalikannya (hidup sesudah mati)." (Surah At-Thaariq : Ayat 5 - 8)

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan), kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat "  (Surah Al-Insaan : Ayat 2)

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kukuh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging, kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain, maka Maha Sucilah Allah, Pencipta Yang Terbaik".  (Surah Al-Mukminun : Ayat 12 - 14)Sel sperma cuba menembusi telur


Jika sel sperma bertemu dan menembusi telur, ia akan menyuburkannya. Ini dikenali sebagai persenyewaan. Pada masa ini, komposisi genetik selesai, termasuk jantina bayi. Dalam masa kira-kira tiga hari selepas persenyewaan, telur disenyawakan, yang membahagikan dengan cepat kepada sel-sel yang banyak, melalui tiub fallopio ke dalam rahim, di mana ia melekat kepada dinding rahim. Plasenta, yang akan menyuburkan bayi, juga mula terbentuk.


Bentuk pronucleiZigot
Perkembangan janin selepas 4 minggu


Pada ketika ini pembangunan struktur yang akhirnya membentuk muka dan leher menjadi jelas. Saluran jantung dan darah terus berkembang. Dan paru-paru, perut dan hati mula untuk membesar. Ujian kehamilan di rumah kini positif.


Perkembangan janin selepas 8 minggu


Bayi kini lebih kurang setengah inci saiz. Kelopak mata dan telinga membentuk, dan hujung hidung dapat dilihat. Tangan dan kaki terbentuk. Jari dan jari kaki tumbuh lebih panjang dan lebih nyata.


Perkembangan janin selepas 12 minggu


Ukuran janin kira-kira 2 inci dan mula membuat pergerakan sendiri. Anda boleh mula merasakan bahagian atas rahim anda di atas tulang pelvik. Doktor anda mungkin akan mendengar degupan jantung bayi dengan menggunakan instrumen khas. Organ-organ jantina bayi mula menjadi jelas.


Perkembangan janin selepas 16 minggu


Janin kini berukuran kira-kira 4.3 - 4.6 inci dan berat kira-kira 3.5 aun. Atas rahim anda sudah boleh dirasai kira-kira 3 inci di bawah pusat anda. Mata bayi boleh berkelip dan saluran jantung dan darah sepenuhnya terbentuk. Jari dan jari kaki bayi sudah mempunyai cap jari.


Perkembangan janin selepas 20 minggu


Bayi beratnya kira-kira 10 aun dan lebih kurang 6 inci panjang. Rahim anda perlu berada di tahap pusat anda. Bayi dapat menghisap ibu jari, menguap, regangan, dan membuat muka.


Perkembangan janin selepas 28 minggu


Janin berat kira-kira 2 paun 6 aun. Perubahan kedudukannya berlaku kerap pada titik ini dalam kehamilan.


Perkembangan janin selepas 36 minggu


Bayi berbeza dari segi saiz, bergantung kepada banyak faktor (seperti jantina, bilangan bayi yang dibawa, dan saiz ibu bapa), jadi kadar pertumbuhan keseluruhan bayi anda adalah penting seperti saiz sebenar. Rata-rata ukurannya, kira-kira 18.5 inci dan berat hampir 6 paun. Otak telah berkembang pesat. Paru-paru hampir membesar sepenuhnya. Kepala biasanya kedudukan ke dalam pelvis mulai sekarang. Kehamilan dianggap 'pada istilahnya' setelah 37 minggu selesai.


Kelahiran bayi


[WebMD]* Update 6 Jun 2013

Gambar bayi baru lahir masih dalam kantung air ketuban
Gambar bayi baru lahir masih dalam kantung air ketuban  [The Sun]

Contoh gambar di atas ialah seperti yang berlaku di Amarousion, utara Athens baru-baru ini. Ia disambut oleh  Dr Aris Tsigris yang telah memuat-naik gambar tersebut ke laman Facebook beliau.


Fikir-fikirkan dan renung-renungkan lah, SubhanAllah .......
Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.