Berita Terkini

Bagaimana untuk menghilangkan dan mencegah bau kasut

Kasut busuk
Kasut berbau busuk merupakan satu masalah yang biasanya memalukan. Ianya bukan perkara lucu dan jika kelenjar peluh di kaki anda terlalu aktif, ia boleh menjadi satu cabaran untuk membetulkan masalah yang mengecewakan ini. Berikut adalah cara untuk menghilangkan bau kasut busuk, bukan ketiak busuk.

1 - Sistem pengudaraan pada kasut

Rawatan yang terbaik untuk kasut berbau melibatkan mengurangkan persekitaran lembap di dalam kasut supaya bakteria dan kulat yang terlibat tidak lagi boleh membesar dan berkembang biak.

Salah satu cara terbaik untuk mengelakkan masalah ini adalah untuk memilih kasut dengan pengudaraan yang baik.

Elakkan memakai kasut but berat atau tebal dan kasut dan pilih kasut dari kulit ringan dan kasut kanvas yang membenarkan edaran udara yang lebih baik. Memakai stokin kapas 100% dan tebal juga boleh membantu untuk mengurangkan kelembapan yang berlebihan yang menyediakan persekitaran yang baik untuk pertumbuhan bakteria.

Bahan stokin sintetik seperti polyester harus dielakkan kerana mereka cenderung untuk memerangkap kelembapan dan memburukkan bau kasut busuk.


2 - Simpan kasut di tempat yang hangat dan kering

Letakkan kasut di tempat yang hangat dan kering selepas memakai mereka. Ini membantu untuk mengurangkan kandungan kelembapan dalaman yang menggalakkan pertumbuhan bakteria. Biarkan sekurang-kurangnya 24 jam sebelum memakai semula mereka.

Mempunyai beberapa pasang kasut juga bagus, maka anda boleh pakai bergilir-gilir, supaya anda tidak perlu memakai sepasang kasut yang sama dua hari berturut-turut. Dengan sentiasa bergilir kasut anda, anda akan mengurangkan kelembapan yang terbina dan memberi kasut berbau peluang untuk benar-benar kering di antara jarak memakai.


3 - Bersihkan sepatu secara rutin

Untuk sepatu olahraga, cucilah sepatu menggunakan deterjen, dua minggu sekali. Sikatlah bahagian bawah sepatu untuk menghilangkan kotoran dan tanah yang menempel.

Namun, ada juga bahan-bahan sepatu yang tidak perlu dicuci, seperti bahan kulit dan suede. Untuk bahan tersebut, cukup bersihkan dengan lap basah, sampai ke dalam ruang sepatu. Untuk bahagian sol, sikatlah dengan sikat gigi yang telah dicelupkan ke dalam air deterjen.


4 - Gunakan serbuk penaik @ baking soda

Serbuk penaik @ 'baking soda' juga membantu menghilangkan dan menghapuskan bau kasut busuk. Taburkan sedikit di atas kaki anda sebelum memakai sarung kaki anda di waktu pagi. Pada malam hari apabila anda menanggalkan kasut, taburkan sedikit di bahagian dalam kasut anda sebelum meletakkan di tempat yang kering.


5. Semburkan dengan disinfektan kasut

Disinfektan kasut atau pengharum kasut boleh dibeli di supermarket. Selain dapat membunuh bakteria, disinfektan dapat mengharumkan bau kasut.  Tetapi ianya masih tidak dapat menandingi jika kita gunakan 'baking soda'.


6. Gunakan anti-perspirant dan bedak kaki

Sebelum menggunakan kasut, gunakanlah bedak yang dirancang khusus untuk kaki. Fungsinya untuk menyerap peluh pada kaki yang menjadi sumber aroma tidak sedap dari kasut.

Jika anda mengalami kaki berpeluh berlebihan, letakkan anti-perspirant pada kaki anda untuk membantu mereka kering dan lapisan bahagian dalam kasut anda dengan bedak untuk menyerap sebarang lembapan berlebihan.


7 - Bersihkan dan keringkan kaki terlebih dahulu sebelum pakai kasut

Selepas mandi maka berhati-hatilah untuk keringkan kaki anda dengan baik, terutama ruang antara jari kaki. Jika kaki anda lembap apabila anda memakai kasut, maka kasut pun akan menjadi lembab, dan anda akan mencipta satu ruang busuk dalam kasut anda.

Begitu juga pastikan kaki bersih dan tidak terlekat dengan benda-benda kotor terlebih dahulu sebelum memakai kasut.


8 - Sapu kasut dengan baking soda, bungkus dalam beg plastik dan simpan dalam peti sejuk

Apabila anda menanggalkan kasut anda waktu malam, sapu bahagian dalam secara menyeluruh dengan 'baking soda', bungkus kemas-kemas mereka dalam beg plastik, dan simpan dalam peti sejuk sehingga pagi. Sejuk akan membunuh bakteria, dan baking soda akan menyerap bau.

Apabila anda mengeluarkan mereka, letak mereka di kawasan yang mempunyai ventilasi (sistem pengudaraan) yang baik buat sementara waktu untuk menghilangkan sebarang lembapan berlebihan yang masih kekal.


[Diolah dari ehow.com , Waspada Online , howtogetridofstuff.com]1 ulasan:

  1. Nak pengsan bau kasut suami haha. Kasut futsal/bola terutamanya.���� tq share tips

    BalasPadam

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.