Berita Terkini

15 cara untuk maksimumkan metabolisme anda

Sebelum anda memulakan senaman, anda boleh menggunakan banyak trik untuk menghilangkan lemak visceral (yang meluap-luap), meningkatkan proses pembakaran timbunan lemak metabolisme anda, dan mula kehilangan berat badan dengan cepat.

1 - Jangan diet

Diet kesihatan lelaki bukan tentang makan kurang, tetapi tentang makan lebih - makanan gizi-padat lebih - untuk penuhkan kalori kosong dan membuat anda penuh sepanjang hari. Itu penting, kerana makanan menyekat akan membunuh metabolisme anda. Hal ini membuat tubuh anda berfikir, "Aku kelaparan di sini!" Dan tubuh anda merespon dengan melambatkan kadar metabolisme anda untuk berpegang pada menyimpan tenaga yang ada.

Yang lebih parah lagi, jika kekurangan makanan (crash diet bererti anda) terus, anda akan mula membakar jaringan otot, yang hanya memberi musuh anda iaitu lemak visceral, keuntungan lebih besar. Metabolisme anda akan turun lebih banyak, dan lemak terus untuk menuntut lebih ruang.


2 - Pergi tidur lebih awal

Satu kajian di Finland melihat pasang kembar seiras dan mendapati bahawa setiap set saudara kandung, kembar yang tidur kurang dan berada di bawah tekanan lebih memiliki lemak visceral.


3 - Makan lebih protein

Para penyelidik sekarang mengesyorkan jumlah antara 0.8 dan 1 gram per paun berat badan.


4 - Mengamalkan pemakanan organik setakat yang mampu


5 - Bangunlah, berdiri

Dalam satu kajian mendapati bahawa tidak aktif (selama 4 jam atau lebih) menyebabkan 'shutdown' dalam enzim yang mengawal metabolisme lemak dan kolesterol. Untuk menjaga enzim ini aktif dan meningkatkan pembakaran lemak anda, pecahkan waktu lama 'downtime' dengan berdiri, contohnya ketika berbicara di telefon.


6 - Minum air sejuk

Penyelidik di Jerman mendapati bahawa minum 6 cawan air sejuk sehari (48 aun) dapat meningkatkan metabolisme istirehat sekitar 50 kalori setiap hari - cukup untuk membuang 5 paun dalam setahun.


7 - Makan pedas

Ternyata bahawa capsaicin, sebatian yang memberikan cili mulut-membakar, juga boleh menjalankan metabolisme. Makan sekitar 1 sudu makan cabai merah atau hijau cincang meningkatkan pengeluaran panas tubuh anda dan aktiviti sistem saraf simpatik anda (bertanggung jawab untuk respon 'melawan-atau-mengalah' kita), menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutritional Science and Vitaminology.


8 - Isi perut waktu pagi

Makan sarapan pagi akan melompat-mula metabolisme dan menjaga tenaga yang tinggi sepanjang hari. Bukan kebetulan bahawa mereka yang melewatkan makan ini adalah 4 1/2 kali lebih cenderung menjadi gemuk. Dan makan pertama anda yang bersungguh adalah lebih baik.

Dalam satu kajian yang diterbitkan oleh American Journal of Epidemiology, sukarelawan yang mendapat 22-55 peratus dari jumlah keseluruhan kalori ketika sarapan pagi hanya menambah 1.7 paun purata selama 4 tahun. Mereka yang makan sifar hingga 11 peratus kalori mereka di pagi hari menambah hampir 3 paun.


9 - Minum kopi atau teh

Kafein adalah stimulan sistem saraf pusat, sehingga goncangan java harian anda boleh meningkatkan metabolisme anda 5 hingga 8 peratus - sekitar 98-174 kalori per hari. Secangkir teh dapat meningkatkan metabolisme anda dengan 12 peratus, menurut satu kajian di Jepun. Para penyelidik percaya bahawa antioksidan catechin dalam teh menyediakan 'perangsang'.


10 - Perangi lemak dengan serat (fiber)

Serat boleh meningkatkan pembakaran lemak anda sebanyak 30 peratus. Kajian mendapati bahawa mereka yang makan paling banyak serat ialah yang paling sedikit berat dari masa ke masa. Sasarkan sekitar 25 gram sehari - dalam jumlah tiga hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran.


11 - Makanlah makanan yang kaya dengan zat besi

Zat besi sangat penting untuk membawa oksigen yang diperlukan oleh otot anda untuk membakar lemak.

Kerang, daging tanpa lemak, kacang-kacangan, bijirin, dan bayam merupakan sumber yang sangat baik. (Tapi adalah tidak selalu idea yang baik untuk mengambil suplemen zat besi. Terlalu banyak yang telah dikaitkan dengan risiko lebih besar kepada penyakit jantung pada lelaki. Dapatkan mineral penting ini dalam dos alami dari makanan yang sebenarnya.)


12 - Dapatkan lebih banyak Vitamin D


Vitamin D sangat penting untuk mengekalkan rangkaian otot metabolisme-meningkat. Dapatkan 90 peratus daripada nilai yang disarankan harian (400 IU) dalam menyediakan 3.5 aun salmon. Sumber lain yang bagus ialah tuna, susu dan bijirin yang dikuatkan, dan telur.


13 - Minum susu

Ada beberapa bukti bahawa kekurangan kalsium boleh melambatkan metabolisme. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kalsium dalam makanan tenusu seperti susu bebas lemak dan yogurt rendah lemak juga boleh mengurangkan penyerapan lemak dari makanan lain.


14 - Makan tembikai (watermelon)

Asid amino arginine, yang banyak dalam tembikai, boleh membantu mengurangkan berat badan, menurut satu kajian baru dalam Journal of Nutrition.


15 - Tetapkan terhidrasi

Semua reaksi kimia tubuh, termasuk metabolisme anda, bergantung pada air. Jika anda mengalami dehidrasi, anda mungkin akan membakar kalori sampai 2 peratus lebih sedikit, menurut para penyelidik di University of Utah yang memantau tahap metabolisme dari 10 orang dewasa ketika mereka minum jumlah yang berbeza-beza air dalam sehari. Dalam kajian tersebut, mereka yang minum sama ada lapan atau dua belas 8 aun gelas air sehari memiliki tingkat metabolisme yang lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai empat.


[MSNBC - Men's health]


Walaubagaimana pun, untuk menguruskan badan, kaedah terbaik sudah semestinya kaedah yang diamalkan oleh Rasulullah S.a.w iaitu dengan memakan makanan-makanan sunnah dan amalkan berpuasa sunat. Cuma kaedah di atas boleh juga dipraktik sebagai tambahan dan langkah berjaga-jaga dari terlanjur. Dan jangan lupa, sebelum makan mesti niat elok-elok, bismillah dan doa makan. Semoga dipermudahkan urusan anda semuanya :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (11) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (47) Bala bencana (42) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (113) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (1) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (129) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (88) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (27) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (94) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (68) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (58) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (202) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (61) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (6) Misteri (61) Motivasi (34) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (79) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (18) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (102) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (6) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (43) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (246) Teknologi Nano (8) Teori konspirasi (178) Time lapse (39) Timur Tengah (177) Tumbuhan (37) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (330) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.