Berita Terkini

Maksud Nama-nama Hari dalam Kalendar Barat

Orang-orang Yunani (Greek) menamakan hari-hari dalam seminggu sempena nama matahari, bulan dan lima planet yang diketahui, yang pada gilirannya dinamakan sempena para dewa Ares, Hermes, Zeus, Aphrodite, dan Cronus. Mereka memanggil hari-hari minggu tersebut Theon hemerai (hari-hari para Dewa).

Orang-orang Rom menggantikan dewa-dewa mereka yang sama untuk dewa-dewa Yunani, iaitu Marikh (Mars), Utarid (Mercury), Musytari (Jove / Jupiter), Kejora (Venus), dan Zuhal (Saturn). (Dua pantheon adalah sangat mirip.) Orang-orang Jerman secara amnya menggantikan dewa-dewa serupa dengan dewa-dewa Rom, iaitu Tiu (Twia), Woden, Thor, Freya (Fria), tetapi tidak menggantikan Saturn.


Sunday - Sun's Day (Hari Matahari)

Bahasa Inggeris Lama = sunnandæg "hari matahari"
Jerman = sunnon-dagaz "hari matahari"
Latin = dies solis "hari matahari"
Yunani kuno = hemera heli (o) u, "hari matahari"

Apollo adalah dewa matahari bagi orang Rom kuno.

Ra adalah dewa matahari bagi orang Mesir kuno. Begitu juga dengan Horus kemudiannya.

Helios adalah dewa matahari bagi orang Yunani.

Sól adalah dewa matahari bagi orang Norse.


Monday - Moon's Day (Hari Bulan)

Bahasa Inggeris Lama = mon (an) dæg "hari bulan"
Latin = dies lunae "hari bulan"
Yunani kuno = hemera selenes "hari bulan"

Diana adalah dewi bulan bagi orang Rom kuno.

Khonsu adalah dewi bulan bagi orang Mesir kuno.

Selene adalah dewi bulan bagi orang Yunani.

Máni adalah dewi bulan bagi orang Norse. 


Tuesday - Tiu's Day (Hari Tiu)

Bahasa Inggeris Lama =  tiwesdæg "hari Tiw (Tiu)"
Latin = dies Martis "hari Marikh"
Yunani kuno = hemera Areos "hari Ares"

Mars adalah dewa perang Rom kuno.

Ares adalah dewa perang Yunani.

Tiu (Twia) adalah dewa perang dan langit bagi orang Inggeris / Jerman. Dia dikenali sebagai dewa Tyr bagi orang Norse.


Wednesday - Woden's Day (Hari Woden)

Bahasa Inggeris lama = wodnesdæg "hari Woden"
Latin = dies Mercurii "hari Mercury"
Yunani kuno = hemera Hermu "hari Hermes"

Merkuri adalah dewa perdagangan, perjalanan, pemikiran, kefasihan dan sains Rom kuno. Dia adalah utusan dewa-dewa yang lain.

Hermes adalah dewa perdagangan, ciptaan, licik, dan pencurian Yunani. Dia adalah utusan dan pemberontak dewa-dewa yang lain. Dia berfungsi sebagai pelindung pengembara dan penyangak, dan sebagai pembawa orang mati kepada Hades.

Woden adalah ketua dewa Anglo-Saxon / Teutonik. Woden adalah pemimpin Wild Hunt. Woden adalah dari kata wod "kegilaan yang gila" + en "kepimpinan". Dia dikenali oleh orang Norse sebagai Odin.


Thursday - Thor's Day (Hari Thor)

Bahasa Inggeris Lama =  thursdæg "hari Thur"
Bahasa Norse Lama =  thorsdagr "hari Thor"
Latin = dies Jovis "hari Musytari"
Yunani kuno = hemera Dios "hari Zeus"

Jupiter (Jove) adalah dewa Rom tertinggi dan penaung negara Rom kuno. Beliau terkenal kerana mencipta guruh dan kilat.

Zeus adalah dewa langit orang Yunani dan dewa Yunani yang tertinggi.

Thor adalah dewa petir kepada orang Norse. Dia digambarkan sebagai menunggang kenderaan yang ditarik oleh kambing dan menggunakan tukul Miölnir. Dia adalah pembela orang-orang Aesir, yang ditakdirkan untuk membunuh dan dibunuh oleh Ular Midgard.


Friday - Freya's Day (Hari Freya)

Bahasa Inggeris Lama =  frigedæg "hari Freya"
Jerman = frije-dagaz "hari Freya (atau Frigg)"
Latin = dies Veneris "hari Venus"
Yunani kuno = hemera Aphrodites "hari Aphrodite"

Venus adalah dewi cinta dan kecantikan Rom kuno. Planet Venus adalah yang ketiga cerah di langit selepas matahari dan bulan.

Hathor adalah dewi cinta kepada orang Mesir kuno. Hathor adalah isteri kepada dewa Ra.

Aphrodite (Cytherea) adalah dewi cinta dan kecantikan Yunani.

Freo adalah sama dengan freo, yang bermaksud percuma. Ia berasal dari bahasa Jerman iaitu frijaz yang bermaksud "kekasih, milik orang yang tersayang, bukan dalam perbudakan, bebas".

Freya (Fria) adalah dewi Teutonic cinta, kecantikan, dan fecundity (prolific proreation). Dia dikenali sebagai dewa Freya oleh orang Norse. Dia adalah pemimpin Valkyries dan salah seorang Vanir. Dia dikelirui di Jerman dengan panggilan Frigg.

Frigg (Frigga) adalah dewi Teutonic awan, langit, dan suami isteri (berkahwin). Dia dikenali sebagai Frigg, dewi cinta dan langit orang Norse, dan isteri kepada Odin. Dia adalah salah seorang daripada Aesir. Dia dikelirui di Jerman dengan panggilan Freya.


Saturday - Saturn's Day (Hari Saturn)

Bahasa Inggeris Lama = sæter (nes) dæg "hari Saturn"
Latin = dies Saturni "hari Saturn"
Yunani kuno = hemera Khronu "hari Cronus"

Saturn adalah dewa pertanian dan permaisuri Ops bagi orang Rom dan Itali. Dia dipercayai telah memerintah bumi semasa zaman kebahagiaan dan kebajikan.

Cronus (Kronos, Cronos) adalah dewa Yunani (Titan) yang memerintah alam semesta sehingga diketepikan oleh anaknya Zeus.


Rujukan:

1 - Lawrence A. Crowl - https://www.crowl.org/Lawrence/time/days.html
2 - Wikipedia
3 - The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, Wilkinson


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (42) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (54) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (42) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (193) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (34) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (18) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (61) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (165) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (37) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (294) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.