لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

27 Oktober 2011

Menara pokok - Hutan di langit yang pertama di dunia

Khamis, Oktober 27, 2011 |
Pembinaan sedang dijalankan ke atas dua blok rumah pangsa yang diliputi pokok di Itali - digelar pertama di dunia sebagai 'hutan di langit'.

Menara pokok - Hutan di langit yang pertama di dunia
Grafik 3D oleh Sefano Boeri

Direka bentuk oleh Stefano Boeri, bangunan Verticale Bosco 27 tingkat - yang diterjemahkan sebagai 'hutan menegak' - akan menempatkan 730 pokok termasuk oak dan amelanchier.

Menara 365 kaki dan 260 kaki di Milan juga akan menjadi rumah kepada 5,000 pokok renek dan 11,000 tumbuh-tumbuhan tanah.

Satu pasukan horticulturalis akan menjaga pokok-pokok, yang tertinggi akan membesar sehingga 30 kaki.

Mereka di sebalik projek itu berkata ia akan mewakili bersamaan satu hektar hutan, menyerap CO2 dan menyediakan tempat teduh penjimatan tenaga untuk pangsapuri.

Menara pokok - Hutan di langit yang pertama di duniaMenara-menara itu juga akan berbangga dengan sistem angin, solar dan kitar semula.

Bosco Verticale akan menelan kos EUR65 juta (US $87.5 juta dolar) dan adalah peringkat pertama dari cadangan BioMilano, yang diharapkan untuk mewujudkan kawasan hijau di sekitar bandar.

[Sky News]


Artikel berkaitan:

0 komen:

Catat Ulasan

Terima kasih :)


..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)