Menara pokok - Hutan di langit yang pertama di dunia

Pembinaan sedang dijalankan ke atas dua blok rumah pangsa yang diliputi pokok di Itali - digelar pertama di dunia sebagai 'hutan di langit'.

Menara pokok - Hutan di langit yang pertama di dunia
Grafik 3D oleh Sefano Boeri

Direka bentuk oleh Stefano Boeri, bangunan Verticale Bosco 27 tingkat - yang diterjemahkan sebagai 'hutan menegak' - akan menempatkan 730 pokok termasuk oak dan amelanchier.

Menara 365 kaki dan 260 kaki di Milan juga akan menjadi rumah kepada 5,000 pokok renek dan 11,000 tumbuh-tumbuhan tanah.

Satu pasukan horticulturalis akan menjaga pokok-pokok, yang tertinggi akan membesar sehingga 30 kaki.

Mereka di sebalik projek itu berkata ia akan mewakili bersamaan satu hektar hutan, menyerap CO2 dan menyediakan tempat teduh penjimatan tenaga untuk pangsapuri.

Menara pokok - Hutan di langit yang pertama di duniaMenara-menara itu juga akan berbangga dengan sistem angin, solar dan kitar semula.

Bosco Verticale akan menelan kos EUR65 juta (US $87.5 juta dolar) dan adalah peringkat pertama dari cadangan BioMilano, yang diharapkan untuk mewujudkan kawasan hijau di sekitar bandar.

[Sky News]


Artikel berkaitan:
Newer Posts Older Posts
Boleh copy, Unikversiti tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :) Template Modified by Unikversiti | Designed By Code Nirvana
Back To Top