لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

27 Jun 2011

Rawatan tulang patah berkesan terbaru dengan Shockwave

Isnin, Jun 27, 2011 |
Rawatan tulang patah berkesan dengan Shockwave
Rawatan ultrasound baru mengelakkan keperluan untuk pembedahan pada keretakan yang biasanya tidak akan bercantum.

Mereka yang mengalami keretakan tulang degil sebelum ini menghadapi pilihan nyata, sama ada menjalani pembedahan menyakitkan, diikuti dengan berbulan waktu pemulihan, atau menghadapi seumur hidup kemungkinan kesakitan dan imobiliti (tidak boleh bergerak).

Tetapi sekarang rawatan baru, bukan invasif menggunakan 'ultrasound shockwave' merevolusikan cara pecahan tulang disembuhkan.

Patah berlaku apabila terlalu banyak tekanan diletakkan pada tulang, menyebabkan ia patah atau retak - biasanya akibat jatuh atau trauma lain.

Lebih daripada 650,000 kecederaan itu dialami di UK setiap tahun, majoriti sama ada lelaki muda - yang sering membawa lebih kehidupan intensif fizikal - atau wanita yang lebih tua, kerana sebahagian besar mengalami osteoporosis iaitu penyakit pereputan tulang.

Dalam kebanyakan kes keretakan sembuh secara semulajadi, biasanya dengan bantuan anduh atau dibuang untuk memastikan tulang di tempatnya, sepanjang tempoh beberapa minggu atau bulan.

Walau bagaimanapun sekitar lima peratus daripada patah, jurang masih ada antara kedua-dua hujung yang pecah, biasanya disebabkan oleh kerosakan kepada bekalan darah pada tulang atau jangkitan.

Ini dipanggil patah yang tidak bersatu. Untuk penyembuhan berlaku, jurang itu perlu diisi tanpa campur tangan, pesakit akan berada di dalam kesakitan yang tetap dan tidak mampu menanggung berat badan pada kaki.

Sebelum ini satu-satunya pilihan adalah cantuman tulang. Sebuah fragmen tulang dari bahagian lain badan - biasanya pelvis - dikeluarkan, dikisar dan digunakan untuk mengisi jurang itu.

Tulang yang sihat dimaksudkan untuk merangsang pengeluaran bahan-bahan yang dipanggil faktor-faktor pertumbuhan yang membantu hujung yang patah itu tumbuh.

Baru-baru ini versi buatan manusia faktor pertumbuhan yang dipanggil tulang morphogenetic protein telah digunakan. Tetapi sekarang ultrasound berdenyut (pulsed ultrasound) sedang digunakan oleh pakar bedah ortopedik.

Exogen Ultrasound Bone Healing System adalah alat yang dihidupkan oleh bateri lebih kurang saiz telefon bimbit yang mengeluarkan soundwave intensiti rendah melalui kulit ke bahagian yang patah. Denyutan ini merangsang tulang untuk sembuh.

Alat ini mestilah digunakan selama 20 minit setiap hari oleh pesakit di rumah dan ia mengambil masa enam minggu sehingga hasilnya dapat dilihat pada sinar-X (X-ray). Rawatan ini tidak menyakitkan dan tiada kesan sampingan.

Kajian klinikal telah meletakkan kadar kejayaan Eksogen pada 86 peratus. Phillips berkata ia bukanlah penyembuh ajaib untuk semua orang.

[Dailymail.co.uk]


Artikel berkaitan:

0 komen:

Catat Ulasan

Terima kasih :)


..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)