Berita Terkini

Kebangkitan percetakan 4D: Dari perabot pasang sendiri hingga kereta kebal penyamaran

Kebangkitan percetakan 4D
Bayangkan dunia di mana anda tidak lagi perlu menghabiskan berjam-jam untuk memasang perabot Ikea.

Sebaliknya, meja rata yang anda beli serta-merta akan membuka-sendiri ke dalam bentuk yang sesuai semasa anda duduk dan berehat.

Sekarang, Pejabat Penyelidikan Tentera AS berharap untuk membuat ini satu realiti dengan menyediakan geran AS$ 855,000 (£ 528,000) untuk membangunkan teknologi percetakan 4D.

Percetakan 4D menggunakan percetakan 3D, iaitu proses yang berfungsi dalam cara yang serupa dengan pencetak laser, membina objek yang kukuh dari satu siri lapisan dengan setiap satu dicetak terus di atas satu sebelumnya.

Tetapi percetakan 4D membawa percetakan 3D satu langkah ke hadapan dengan membenarkan bahan-bahan bercetak 3D diprogramkan untuk memasang-sendiri ke dalam bentuk yang berbeza dari masa ke masa.

Konsep ini menarik inspirasi dari alam semula jadi yang mempunyai keupayaan untuk meniru diri sendiri dan membaiki diri sendiri sebagai tindak balas kepada keadaan persekitaran luar.

Pejabat Penyelidikan Tentera AS berharap percetakan 4D akan membawa kepada bahan-bahan yang membenarkan kereta untuk mengubah struktur mereka atau kain yang membolehkan pakaian seragam askar untuk mengubah penyamaran.

Pada awal tahun ini, arkitek Skylar Tibbits mengumumkan satu projek untuk membangunkan bahan-bahan morphing menggunakan percetakan 4D.

Dengan kerjasama kumpulan Stratasys yang berpusat di Minneapolis, Tibbits menubuhkan sebuah makmal radikal di Massachusetts Institute of Technology (MIT) untuk mencipta bahan-bahan yang boleh pasang-diri-sendiri.[Mail Online]


p/s: Semakin tekun manusia untuk MENGUASAI DUNIA, maka semakin menghampiri lah KIAMAT.

Betapa semakin canggihnya dunia, tidak dapat dibayangkan betapa amat canggihnya dalam syurga kurniaan Allah di akhirat nanti.

Maka pilih lah, sama ada kita mahu MENGEJAR DUNIA yang sementara ini atau MENGEJAR SYURGA yang kekal abadi?

Ya betul, seseorang itu hanya dapat masuk syurga hanya dengan RAHMAT dari Allah sahaja. Tetapi adakah kita layak untuk dapatkan rahmat Allah jika kita selalu melakukan MAKSIAT dan PERKARA-PERKARA buruk yang Allah larang?

Sedangkan Nabi Muhammad S.a.w ajarkan kita supaya selalu beramal dan tambahkan amalan-amalan SUNAT. Tetapi cukup kah jika kita hanya melakukan amalan-amalan WAJIB sahaja?  Sedangkan amalan-amalan WAJIB itu pun kita tidak pasti lagi ia DITERIMA oleh Allah atau tidak.

"Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Surah A-li 'Imraan : 31)

Isteri nabi S.a.w iaitu Aishah r.a pernah tanya nabi, kenapa beliau masih BANYAK BERAMAL walaupun sudah dijanjikan SYURGA. Nabi S.a.w mengatakan bahawa itulah tanda dia BERSYUKUR pada Allah.  Maka jika kita ini benar-benar bersyukur pada Allah, sepatutnya kita PERBANYAKKAN solat-solat sunat dan amalan sunat lain, baca AlQuran dan Zikrullah sentiasa setiap hari.

Sudah kah kita cuba untuk mengikuti dan mencontohi Nabi Muhammad S.a.w dan para sahabatnya yang mulia? Atau kita menjadikan lelaki dari barat sebagai IDOLA kita?  Tanyalah hati kita sendiri, tidak perlu tuding jari pada orang lain.

Renung-renungkan. Selamat beriman, beramal dan berakhlak baik .......    :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.