Berita Terkini

AS berulang kali hantar senjata kepada pasukan keselamatan Mesir, kata Amnesty

Senapang dan peluru
Data yang diperolehi oleh Amnesty International menunjukkan bahawa Amerika Syarikat telah berkali-kali memindahkan peluru ke Mesir walaupun tindakan keras ganas pasukan keselamatan ke atas penunjuk perasaan.

Penghantaran bagi Kementerian Dalam Negeri Mesir yang tiba dari Amerika Syarikat (AS) pada 26 November membawa sekurang-kurangnya tujuh tan 'peluru asap' - yang termasuk perengsa bahan kimia dan agen kawalan rusuhan seperti gas pemedih mata.

Ia adalah salah satu daripada sekurang-kurangnya tiga senjata penghantaran ke Mesir oleh syarikat Amerika Syarikat (AS) Combined Systems, Inc. sejak penindasan kejam ke atas penunjuk perasaan 'Revolusi 25 Januari'.

"Penghantaran senjata AS kepada pasukan keselamatan Mesir mesti dihentikan sehingga ada kepastian bahawa peluru gas pemedih mata dan lain-lain, senjata atau peralatan lain tidak dikaitkan dengan pertumpahan darah di jalan-jalan Mesir," kata Brian Wood dari Amnesty International.

Pada 8 April, Combined Systems, Inc. menghantar 21 tan peluru (42,035 paun) dari pelabuhan AS Wilmington ke pelabuhan Suez, Mesir.

Pada 8 Ogos, satu lagi penghantaran sebanyak 17.9 tan peluru (35,793 paun) dimuatkan dari New York dan dipindahkan ke Port Said, Mesir.

Menurut pangkalan data perdagangan komersial, Piers, kedua-dua penghantaran disenaraikan di bawah kod produk peluru, katrij dan kelongsong peluru, tetapi kedua itu juga digambarkan sebagai 'peluru asap'.

Penghantaran ketiga, di atas kapal Denmark iaitu Danica Marianne, yang dimiliki oleh syarikat Denmark H. Folmer & Co, tiba di pelabuhan Adabiya berhampiran Suez pada 26 November.

Penghantaran ini telah dianjurkan oleh syarikat logistik pertahanan, Nico Shipping. Peluru telah dimuatkan di US Military Ocean Terminal Sunny Point, North Carolina dan meninggalkan pada 13 Oktober, menurut maklumat perkapalan yang dikesan oleh Transarms untuk Amnesty International.

Combined Systems, Inc. yang berpangkalan di Jamestown di Amerika Syarikat, mengeluarkan pelbagai senjata untuk angkatan tentera dan agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang, termasuk peluru kesan seperti cota getah dan peluru perengsa seperti gas pemedih mata CS.

Pada 1 Disember, jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat mengesahkan bahawa "lesen eksport telah diluluskan kepada dua syarikat AS untuk eksport gas pemedih mata dan agen kawalan rusuhan lain yang bukan-Maut kepada Kerajaan Mesir. Dan kelulusan lesen eksport yang terbaru berlaku pada bulan Julai ".

"Lesen-lesen ini diberi kuasa dalam tempoh di mana kerajaan Mesir bertindak balas kepada protes dengan menggunakan penguatkuasaan berlebihan dan sering juga yang maut. Sukar dibayangkan bahawa pihak berkuasa AS tidak tahu bukti penyalahgunaan kuasa yang didokumenkan secara meluas oleh pasukan keselamatan Mesir. Lesen ini tidak sepatutnya diberikan," kata Brian Wood.

Jurucakap Jabatan Negara AS berkata pada 29 November, "kita tidak melihat apa-apa bukti konkrit sebenar bahawa pihak berkuasa Mesir telah menyalahgunakan gas pemedih mata."

Baru-baru ini pada bulan November, bantahan terhadap keputusan Majlis Tertinggi Angkatan Tentera (SCAF) dengan ganasnya disuraikan dengan gas pemedih mata, menyebabkan sekurang-kurangnya dua dozen kematian dan beratus-ratus kecederaan.**

Kebanyakan kartrij dan bom dipilih oleh penunjuk perasaan di Tahrir Square adalah gas pemedih mata buatan AS, termasuk yang bertanda Combined Systems Inc. atau Combined Tactical Systems, iaitu bahagian penguatkuasaan undang-undang syarikat.

** Sumber perubatan telah memberitahu Bikyamasr.com sekurang-kurangnya 70 orang terbunuh dan lebih 3,000 cedera dalam 6 hari keganasan bulan lalu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.