Berita Terkini

10 katak aneh dan unik

Katak oh katak, kenapa kau panggil hujan? Bila masa aku panggil, aku tak pernah panggil, aku tak pernah panggil.

Begitulah lagu bangau oh bangau versi baru, sebagai tajdid kepada lagu lama, kerana bila masa katak panggil hujan? Katak mengewong kerana mengawan dan mungkin juga berzikir, keh3.

Tapi bukan bab panggil hujan yang saya nak ceritakan di sini. Sebenarnya bukan nak cerita pun, tapi nak kongsi 10 gambar katak yang aneh dan unik ini saja. Bagi yang geli tengok gambar katak, jangan tengok :P


1 - Katak berlumut Vietnam (Vietnamese Mossy Frog)

Vietnamese Mossy Frog

Theloderma corticale memaparkan beberapa penyamaran yang paling berkesan dan rumit di dunia amfibia, kulit corak yang tidak sekata lebam dan rabung pelbagai warna yang menyerupai satu rumpun besar lumut. Untuk melengkapkan penyamarannya sebagai tumbuh-tumbuhan tidak bernyawa, ia memasukkan ke dalam anggota badan dan berpura-pura mati apabila dikejutkan.


2 - Katak marsupium (The Marsupial Frogs)

Marsupial Frogs

Tidak berpuas hati untuk meninggalkan anak berudu di dalam kolam dan mengharap yang terbaik, katak dari keluarga Hemiphractidae ini dikenali membawa telur dan anak-anak mereka di belakang mereka, kadangkala dilindungi dalam kantung atau kantung khas sepanjang peringkat berudu.


3 - Katak Surinam (The Surinam Toad)

Surinam Toad

Menetaskan anak-anak pada kulit mereka sendiri bukanlah satu-satunya perkara yang membuat katak ini begitu luar biasa. Leper, berbintik dan berbonggol, Katak Surinam (Pipa pipa) bergabung sempurna dengan daun reput, menggunakan organ-organ deria yang unik berbentuk bintang di hujung jari mereka untuk mengesan mangsa yang lalu. Sepenuhnya akuatik, mereka hampir tidak mampu bergerak di atas tanah.

Ia dijumpai di Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, Guiana Perancis, Guyana, Peru, Surinam, Trinidad dan Tobago, dan Venezuela.


4 - Katak Ungu (The Purple Frog)

Purple Frog

Hanya secara rasmi ditemui pada tahun 2003, Nasikabatrachus sahyadrensis adalah katak India yang begitu luar biasa. Tengok kepalanya saja dah tak macam katak.

Banyak menghabiskan masa bawah tanah, katak ungu memakan serangga bawah tanah sehingga ia muncul untuk kegilaan mengawan besar-besaran semasa monsun bermusim yang ringkas.


5 - Katak Emas (The Golden Toad)

Golden Toad

Katak emas (Bufo periglenes) adalah kecil, berkilat, katak terang benar yang pernah banyak terdapat di rantau kecil di altitud tinggi awan diliputi hutan tropika, kira-kira 30 kilometer persegi di kawasan atas bandar Monteverde, Costa Rica.


6 - Katak Penyu (Turtle Frog)

Turtle Frog

Katak Penyu (Myobatrachus gouldii) dari Australia Barat, dan satu-satunya spesis hanya dalam genus Myobatrachus. Ia mempunyai kepala kecil, dan anggota badan yang pendek, tetapi sebuah badan yang bulat, sehingga 45 milimeter (1.8).

Katak penyu ditemui di antara Geraldton dan Fitzgerald River di rantau Perth, Australia Barat.


7 - Katak transparen (Transparent Frog)


Hyalinobatrachium pellucidum, juga dikenali sebagai katak kaca atau katak lihat-tembus, adalah spesis katak dalam keluarga Centrolenidae. Katak ini dinamakan sedemikian kerana kulit yang lutsinar hingga nampak organ-organ dalaman dan permukaan serta-merta di belakang katak boleh dilihat. Sebabnya adalah kurang pigmentasi. Ia adalah endemik kepada Ecuador.


8 - Katak Terbesar Di dunia


Katak Goliath atau Conraua goliath adalah spesis katak terbesar yang ada di Bumi. Katak ini dapat membesar hingga 13 inci (33 cm) panjang dari muncung hingga ekor, dan beratnya hingga 8 paun (3 kg).

Katak ini memiliki kitaran habitat yang relatif kecil, terutama di Afrika Barat (dekat Gabon). Katak Goliath dapat hidup hingga 15 tahun. Makanannya adalah kalajengking, serangga dan katak kecil. Kodok ini memiliki pendengaran tajam tetapi tidak mempunyai kantung vokal.


9 - Katak Terkecil Di dunia


Katak ini ditemui di Pegunungan Andes Peru selatan, dengan ketinggian antara 9,925 dan 10,466 kaki di atas permukaan laut.


10 - Katak Berbulu (The Hairy Frog)


Trichobatrachus robustus dinamakan sedemikian kerana pertumbuhan yang unik filamen seperti rambut yang dibangunkan oleh sijantan hanya semasa musim pembiakan. Diisi dengan saluran darah yang kecil, 'bulu' ini adalah untuk membantu sijantan mengeluarkan oksigen dari air, kerana beliau akan menghabiskan jangka masa yang lama melindungi telur yang tenggelam.

MasyaAllah .......

[TopTenz , Oddee , Wikipedia]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.