Berita Terkini

Nahdlatul Ulama mahu fatwa larang wanita Indonesia kerja di luar negara

Saya orang pertama yang akan sokong fatwa ini, memandangkan wanita zaman sekarang sudah makin JAUH dari rumah dan berkeliaran di seluruh dunia.

Asalnya wanita hanya perlu berada di dalam rumah dan kawasan berdekatannya, tetapi kerana NAFSU manusia ini yang tidak pernah puas dan sentiasa mahu lebih, maka wanita sekarang mahu menandingi lelaki dan mahu ke mana saja seperti lelaki juga.

Makin rosak dan rosak lah dunia, jika WANITA @ subjek fitnah berkeliaran di muka bumi tanpa batasan dan tanpa muhrim yang menemaninya keluar. Makin ROSAK lah dunia jika manusia hanya mengikut pendapat OTAK masing-masing semata-mata, TANPA merujuk dan berpandukan kepada WAHYU dan PANDUAN dari Tuhan pencipta alam. 

Pendapat manusia TIDAK AKAN SAMA semuanya, dan selamanya manusia tidak akan dapat bersatu jika masing-masing hanya mengikut KEPALA OTAK masing-masing. Fikir-fikirkan dan renung-renung lah dalam-dalam. Gunakanlah AKAL yang Allah kurniakan ini dengan sebaik mungkin.

JAKARTA, 27 Jun - Bekas ketua Lembaga Nasional Nahdlatul Ulama (PBNU) Hasyim Muzadi menggesa Majlis Ulama Indonesia (MUI) supaya mengeluarkan fatwa berkenaan penghantaran pekerja asing wanita ke negara lain.

Hasyim merujuk kepada protes pemimpin-pemimpin agama Robithoh Alam Islami, sebuah pertubuhan Islam antarabangsa yang ditubuh 1962, berkenaan amalan Indonesia menghantar tenaga kerja wanita ke luar negara.

“Bukankah menghantar seorang wanita ke tempat yang jauh tanpa mahram dilarang oleh undang-undang Syariah?” kata Hasyim dalam laporan dipetik Jakarta Globe hari ini.

Hasyim berkata “mereka meminta ulama-ulama Indonesia berfikir dengan mendalam mengenai situasi itu.”

“Mereka juga berkata tiada negara Islam, tidak kira sejauh mana miskinnya mereka, menghantar tenaga kerja wanita ke Arab Saudi.”

Kata Hasyim, beliau pernah membawa isu itu ke perhatian Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dan MUI, tetapi gagal memperoleh sebarang respons.

“Oleh itu, saya merayu MUI agar mengeluarkan fatwa tegas dan bagi ulama di seluruh negara, menggesa kerajaan berhenti daripada menghantar pekerja wanita ke luar negara,” katanya lagi.

Pada 23 Jun lalu, Indonesia mengumumkan keputusan menghentikan sementara pengiriman tenaga kerja Indonesia ke Arab Saudi mulai 1 Ogos ini setelah seorang pembantu rumah dari Indonesia menjalani hukuman pancung kerana kesalahan membunuh ibu majikannya.

Moratorium itu akan dikuatkuasakan sehingga kedua-dua negara itu dapat mewujudkan kesepakatan melalui satu perjanjian yang menjamin perlindungan dan pemberian hak kepada tenaga kerja Indonesia.

Indonesia juga akan menetapkan satu dasar nasional mengenai pengiriman tenaga kerja negara itu ke luar negeri di masa depan, setelah satu kajian mengenainya selesaikan dilakukan oleh sebuah pasukan khas.

Susilo membantah keras tindakan Arab Saudi melaksanaan hukuman mati terhadap pembantu rumah bernama Ruyati itu tanpa memberitahu pihak Indonensia kerana ia jelas melanggar prosedur antarabangsa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.