Berita Terkini

Menonton televisyen boleh menyebabkan penyakit dan kematian

Bahaya menonton televisyen
Orang yang menghabiskan masa berjam-jam di hadapan televisyen mempunyai risiko yang lebih besar untuk mati, atau diabetes dan penyakit jantung, dengan walaupun lebih dua jam televisyen sehari mempunyai kesan yang ketara, demikian menurut kajian di Amerika Syarikat.

Setiap hari, penduduk Amerika Syarikat menghabiskan purata 5 jam menonton televisyen, manakala Australia dan beberapa negara Eropah 3.5 - 4 jam sehari, kata penyelidik yang diketuai oleh Frank Hu, di Sekolah Kesihatan Awam Harvard (Harvard School of Public Health).

"Mesejnya adalah mudah. Mengurangkan kembali menonton televisyen adalah satu cara yang penting untuk mengurangkan tingkah laku yang tidak aktif dan mengurangkan risiko kencing manis dan penyakit jantung," kata Hu.

Orang yang duduk di hadapan televisyen bukan saja kurang bersenam, mereka mungkin makan makanan yang tidak sihat, katanya.

"Gabungan gaya hidup yang tidak aktif, pemakanan yang tidak sihat dan obesiti mewujudkan 'tempat pembiakan yang sempurna' bagi diabetes jenis 2 dan penyakit jantung."

Ini bukanlah kajian pertama untuk mengaitkan masa menonton TV dengan kesan-kesan buruk. Banyak kajian telah mendapati hubungan kuat kepada obesiti, dan satu laporan tahun 2007 mendapati bahawa menghabiskan banyak masa dengan TV telah dikaitkan dengan tekanan darah tinggi pada kanak-kanak gemuk.

Satu lagi kajian pada tahun yang sama mendapati bahawa kanak-kanak berlebihan berat badan yang menonton iklan makanan cenderung untuk menggandakan pengambilan makanan mereka.

Untuk kajian yang baru, yang disiarkan dalam jurnal Persatuan Perubatan Amerika (Journal of the American Medical Association), Hu dan pasukannya mengkaji 8 kajian yang menyelidik hubungan antara masa televisyen dan penyakit, yang dalam jumlah diikuti lebih dari 200,000 orang, bagi purata tujuh hingga 10 tahun.

Hu dan rakan-rakannya mendapati bahawa bagi setiap dua jam televisyen harian yang ditonton, risiko diabetes meningkat sebanyak 20 peratus, manakala risiko penyakit jantung meningkat sebanyak 15 peratus.

Setiap dua jam televisyen setiap hari meningkatkan risiko kematian sebanyak 13 peratus.

Berdasarkan keputusan itu, Hu dan pasukannya menganggarkan bahawa, di kalangan sekumpulan 100,000 orang, mengurangkan masa televisyen setiap hari sebanyak 2 jam boleh menghalang 176 kes baru diabetes, 38 kes penyakit kardiovaskular maut, dan 104 kematian pramatang - setiap tahun.

Semua kajian dalam analisis yang dibuat memastikan bahawa peserta tidak mempunyai penyakit kronik, kerana orang-orang yang secara amnya kurang baik mungkin lebih cenderung untuk menonton kedua-dua jam banyak TV dan mengalami kencing manis, penyakit jantung atau kematian awal.

Tetapi Hu dan pasukannya memberi amaran bahawa ada kemungkinan sesetengah orang mempunyai bentuk yang tidak dapat dikesan penyakit pada permulaan kajian, mempengaruhi keputusan.

Kajian ini tidak dapat membuktikan bahawa menonton TV sahaja meningkatkan risiko penyakit, dan tidak boleh mengenal pasti bagaimana menonton TV mungkin mempunyai kesan.

"Memang benar bahawa orang yang menonton banyak TV berbeza daripada mereka yang kurang menonton, terutama dari segi tahap aktiviti fizikal dan pemakanan," kata Hu.

Beliau menambah bahawa orang yang menonton banyak televisyen lebih cenderung untuk makan makanan ringan. Tetapi pemakanan yang tidak sihat dan tidak aktif juga akibat menonton televisyen yang berpanjangan, supaya mereka menjelaskan beberapa kesan buruk tingkah laku yang tidak berubah.

[Reuters]


Kesimpulan yang saya nampak, yang menjadi faktor kematian dan penyakit itu bukanlah kerana kesan menonton televisyen itu sendiri, TETAPI kesan dari pemakanan makanan ringan dan yang tidak sihat di depan televisyen yang banyak dan kurang melakukan senaman serta tidak aktif.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.