Berita Terkini

Para saintis telah menemui bukti Kehidupan selepas Kematian

Para saintis telah menemui bukti Kehidupan selepas Kematian
Saintis Southampton University telah menemui bukti bahawa kesedaran boleh berterusan untuk sekurang-kurangnya beberapa minit selepas kematian klinikal yang sebelum ini dianggap mustahil. 

Kematian adalah akibat yang tidak dapat dielakkan, tetapi kini ahli-ahli sains percaya bahawa mereka mungkin telah menemui beberapa jawapan tentangnya. 

Kajian perubatan terbesar setakat ini tentang menghampiri-kematian dan pengalaman (roh) keluar dari badan telah mendapati bahawa beberapa kesedaran boleh berterusan walaupun selepas otak telah "shut down" sepenuhnya.

Ia adalah satu perkara yang kontroversi yang telah, sehingga baru-baru ini, dianggap dengan keraguan yang meluas.

Tetapi ahli-ahli sains di University of Southampton telah menghabiskan masa 4 tahun memeriksa lebih daripada 2,000 orang yang pernah mengalami jantung terhenti di 15 hospital di United Kingdom, Amerika Syarikat dan Austria.

Dan mereka mendapati bahawa hampir 40 peratus daripada orang-orang yang terselamat itu menerangkan beberapa jenis 'kesedaran' dalam masa mereka secara klinikal mati sebelum jantung mereka berdenyut semula.

Seorang lelaki bahkan teringat dia meninggalkan tubuhnya sepenuhnya dan menonton tubuhnya mendapat bantuan pemulihan dari sudut bilik itu.

Walaupun tidak sedarkan diri dan 'mati' selama tiga minit, pekerja sosial yang berusia 57 tahun dari Southampton itu, menceritakan tindakan kakitangan kejururawatan secara terperinci dan menggambarkan bunyi mesin.

"Kita tahu otak tidak dapat berfungsi apabila jantung telah berhenti berdegup," kata Dr Sam Parnia, bekas rakan-rakan penyelidikan di Universiti Southampton, di Universiti Negeri New York, yang mengetuai kajian itu.

"Tetapi dalam kes ini, kesedaran  nampaknya berterusan sehingga tiga minit ke dalam tempoh apabila jantung tidak berdegup, walaupun otak biasanya "shut down" dalam masa 20-30 saat setelah jantung terhenti.

"Lelaki itu menyifatkan tentang apa yang berlaku di dalam bilik, tetapi yang penting, dia mendengar dua 'bleeps' dari mesin yang membuat bunyi di selang tiga minit. Oleh itu, kita boleh sukat masa berapa lama pengalamannya berlangsung."

"Beliau seolah-olah sangat boleh dipercayai dan semua yang beliau katakan yang telah berlaku kepadanya memang sebenarnya telah berlaku." 

Daripada 2,060 pesakit serangan jantung yang dikaji, 330 terselamat dan 140 yang dikaji, 39 peratus berkata mereka telah mengalami beberapa jenis kesedaran ketika sedang dipulihkan.

Walaupun ramai tidak dapat ingat butir-butir tertentu, beberapa tema muncul. Satu dalam lima orang telah merasakan rasa luar biasa kedamaian manakala hampir satu pertiga berkata masa telah perlahan atau dipercepatkan.

Sesetengah masih teringat wajah cahaya terang; kilatan emas atau bersinar matahari. Yang lain menceritakan perasaan takut atau lemas atau diheret melalui air yang dalam. 13 peratus berkata mereka telah berasa terpisah daripada badan-badan mereka dan bilangan yang sama berkata mereka merasakan telah meninggi.

Dr Parnia percaya ramai lagi orang mungkin mempunyai pengalaman apabila mereka dekat dengan kematian, tetapi ubat-ubatan atau ubat penenang yang digunakan dalam proses pemulihan mungkin menghalang mereka mengingati.

Dr David Wilde, seorang ahli psikologi penyelidikan dari Nottingham Trent University, ketika ini mengutip data pengalaman "keluar-dari-badan" dalam usaha untuk menemui corak yang menghubungkan setiap episod.

Beliau berharap penyelidikan terkini akan menggalakkan kajian baru ke dalam topik kontroversi ini.

Kajian ini telah diterbitkan dalam jurnal Resuscitation.p/s: Mungkin keadaan "keluar-dari-badan" ini juga dapat dijelaskan oleh mereka-mereka yang pernah melakukan "Perjalanan Astral" (Astral projection). Wallahu a'lam :-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (42) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (54) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (42) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (193) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (34) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (18) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (61) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (165) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (37) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (294) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.