Batu permata: Lapis Lazuli

Lapis Lazuli di bawah selain dari komponen asalnya yang berwarna biru, juga mengandungi Pyrite (logam kuning). Tak pasti lah ambe Lapis ini original atau tiruan. Kalau ada sesiapa yang mahir, boleh tolong beritahu? Terima kasih :)

Batu permata Lapis Lazuli

Saiz 20 x 15 x 6 mmJika anda berminat untuk melihat koleksi batu-batu permata saya yang tak seberapa ini, dan berada di sekitar Kuala Terengganu, sila lah datang ke teratak buruk saya. Dan jika mahu beli pun sila tengok sendiri depan mata, baru puas hati. Sila pm gue di http://www.facebook.com/Neezhom

SubhanAllah wa masya Allah .......


Info ringkas tentang batu permata Lapis Lazuli

Lapis adalah perkataan Latin untuk 'batu' dan Lazuli adalah bentuk genitif daripada Lazulum, bahasa Latin zaman pertengahan, yang diambil dari bahasa Arab لازورد (Lāzaward), ia daripada Parsi لاژورد Lāžaward, nama tempat di mana Lapis Lazuli telah dilombong.  Diambil secara keseluruhannya, Lapis Lazuli bermaksud 'batu Lāzhward'.

Lapis Lazuli adalah batu permata yang agak jarang berlaku yang telah berharga sejak berzaman kerana warna biru kuatnya itu.

Lapis lazuli dilombong di wilayah Badakhshan, Afghanistan seawal alaf ke-3 SM,  dan terdapat sumber-sumber yang ditemui sejauh ke timur seperti di rantau sekitar Tasik Baikal di Siberia.

Perdagangan batu ini sudah cukup lama dimana perhiasan lapis telah ditemui di tapak-tapak Pradinasti Mesir dan Sumeria purba, dan sebagai manik lapis di pengkebumian neolitik di Mehrgarh, Caucasus, dan juga jauh dari Afghanistan iaitu Mauritania.

Lapis Lazuli merupakan batu, sebahagian besarnya terbentuk daripada lazurite mineral.

Komponen utama Lapis Lazuli adalah lazurite (25% kepada 40%), mineral silikat feldspathoid dengan formula (Na, Ca) 8 (AlSiO4) 6 (S, SO4, Cl) 1-2.  Kebanyakan Lapis lazuli juga mengandungi calcite (putih), sodalite (biru), dan pyrite (logam kuning).

Lain-lain komponen mungkin: augite; diopside; enstatite; mika; hauynite; hornblend, dan nosean.

[Wikipedia]
Artikel berkaitan:
Newer Posts Older Posts
Boleh copy, Unikversiti tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :) Template Modified by Unikversiti | Designed By Code Nirvana
Back To Top