Kartun kucing pada duit kertas 100 Yuan China

Kartun kucing pada duit kertas 100 Yuan ChinaInternet Cina diriuhkan dengan tiga kartun kucing pada wang kertas 100 Yuan (RM48.10). Awal minggu ini, laporan dalam talian berkata terdapat reka bentuk tiga kartun kucing pada duit kertas 100 Yuan sebelah potret Pengerusi Mao Zedong.

China telah menerbitkan lima siri RMB sejak tahun 1948. RMB yang digunakan sekarang merangkumi denominasi sehingga 100 Yuan, telah mula digunakan pada tahun 1999.

Jika dipusingkan 100 yuan kepada 90 darjah, akan didapati cetakan seperti kucing di sebelah potret Mao Zedong.

Laporan dalam talian itu telah mendakwa terdapat tiga kartun kucing pada duit 100 yuan, tetapi bank pusat China menafikannya dan mengatakan cetakan itu berdasarkan lacquerware purba.

Menurut bank itu, corak tersebut berdasarkan lacquerware di zaman perang (475 - 221 SM). Tetapi maksud cetakan itu masih tidak jelas.

[China Daily, ANN]


Nampak seperti lukisan hiroglifik Mesir, kononnya rakyat menyembah Firaun. Di tengah-tengah muka Firaun tu pula ada segitiga .......


Artikel berkaitan:
Newer Posts Older Posts
Boleh copy, Unikversiti tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :) Template Modified by Unikversiti | Designed By Code Nirvana
Back To Top