لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

11 Februari 2012

Gambar anak ikan trout ketika melompat dari air untuk menangkap lalat

Sabtu, Februari 11, 2012 |
Ramai orang biasa lihat saat ikan melompat dari air untuk menangkap mangsa. Tapi amat jarang yang dapat menangkap gambar-gambarnya. Imej-imej anak ikan trout yang menakjubkan yang melompat dari air untuk menangkap lalat dan beliung ini telah ditangkap dalam kelajuan 1/10,000 saat.

Gambar anak ikan trout ketika melompat dari air untuk menangkap lalat

Menggunakan binaan flash 3,500 volt dan pancaran inframerah, jurugambar hidupan liar Kim Taylor berjaya untuk menunjukkan apa yang berlaku apabila anda mendengar bunyi 'cebur' di dalam sungai.

Encik Taylor telah menggunakan setup studio kemas untuk mereplikakan saat yang hampir mustahil untuk menyaksikannya di hutan.

Gambar anak ikan trout ketika melompat dari air untuk menangkap lalat

Dia telah mengambil tangki ikan tiga kali tiga kaki dengan kamera yang canggih.

Beliau dengan teliti melatih anak ikan - hanya tiga atau empat inci panjang - untuk melompat dari tangki menggunakan umpan yang teruntai di atas mereka.

Di tangannya untuk menangkap aksi itu adalah kamera filem Hasselblad Swedish - yang sama seperti yang digunakan oleh angkasawan di bulan - bersedia untuk mengambil gambar-gambar mengujakan.

Gambar anak ikan trout ketika melompat dari air untuk menangkap lalat

Encik Taylor, 79, yang menjalankan studio sendiri iaitu Warren Photographic, kemudian mengambil imej ikan trout melompat dan menggabungkan mereka dengan latar belakang aliran tempatan - mewujudkan kesan yang menakjubkan.

[Mail Online]


Memang mengagumkan!  MasyaAllah .......


Artikel berkaitan:

0 komen:

Catat Ulasan

Terima kasih :)


..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)