Cara Hidup

Konspirasi

Dunia Islam

Kisah Nabi dan Sahabat

Kisah umat dahulu

Sains

Foto

» » Gambar anak ikan trout ketika melompat dari air untuk menangkap lalat

Ramai orang biasa lihat saat ikan melompat dari air untuk menangkap mangsa. Tapi amat jarang yang dapat menangkap gambar-gambarnya. Imej-imej anak ikan trout yang menakjubkan yang melompat dari air untuk menangkap lalat dan beliung ini telah ditangkap dalam kelajuan 1/10,000 saat.

Gambar anak ikan trout ketika melompat dari air untuk menangkap lalat

Menggunakan binaan flash 3,500 volt dan pancaran inframerah, jurugambar hidupan liar Kim Taylor berjaya untuk menunjukkan apa yang berlaku apabila anda mendengar bunyi 'cebur' di dalam sungai.

Encik Taylor telah menggunakan setup studio kemas untuk mereplikakan saat yang hampir mustahil untuk menyaksikannya di hutan.

Gambar anak ikan trout ketika melompat dari air untuk menangkap lalat

Dia telah mengambil tangki ikan tiga kali tiga kaki dengan kamera yang canggih.

Beliau dengan teliti melatih anak ikan - hanya tiga atau empat inci panjang - untuk melompat dari tangki menggunakan umpan yang teruntai di atas mereka.

Di tangannya untuk menangkap aksi itu adalah kamera filem Hasselblad Swedish - yang sama seperti yang digunakan oleh angkasawan di bulan - bersedia untuk mengambil gambar-gambar mengujakan.

Gambar anak ikan trout ketika melompat dari air untuk menangkap lalat

Encik Taylor, 79, yang menjalankan studio sendiri iaitu Warren Photographic, kemudian mengambil imej ikan trout melompat dan menggabungkan mereka dengan latar belakang aliran tempatan - mewujudkan kesan yang menakjubkan.

[Mail Online]


Memang mengagumkan!  MasyaAllah .......

«
Next
Catatan Terbaru
»
Previous
Catatan Lama


Artikel berkaitan:

Tiada ulasan: