لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

13 September 2011

Telinga kiri bayi berbentuk nama Allah di Sukabumi

Selasa, September 13, 2011 | |

Bayi dengan telinga berlafaz nama Allah
Sebelum ini pun pernah beberapa kali ada kejadian bayi lahir dengan telinga berbentuk nama Allah begini, termasuklah di Timur Tengah sana, wallahu a'lam wa subhanAllah .......

SUKABUMI , 8 September 2011  -  Daun telinga bayi berlafaz nama Allah dilihat di Kampung Legos RT 04 RW 06, Desa Nyangkoek, Kecamatan Cicurug, Kabupaten Sukabumi, Jawa Barat. Akibatnya, tidak sedikit penduduk sekitar datang ke situ kerana ingin melihat bayi yang diberi nama Sopan Sukri Al-Fariji ini. 

Anak kedua buah cinta dari pasangan Udin Saputra, 35 dan Nurjanah, 25, ketika ini sudah berusia satu bulan lebih. Sopan lahir dengan bidan tempatan pada Minggu (24/7/2011). Waktu lahir berat badan Sopan sekitar 2.8 kilogram dan panjang mencapai 49 sentimeter. 

Mulanya, kedua-dua orang tuanya tidak mengetahui bahawa anaknya mempunyai keanehan di daun telinganya. Namun, setelah dibawa pulang ke rumah, keanehan itu diketahui ibunya sendiri saat sang bayi digendong ayahnya. 

"Waktu lahir kita belum tahu. Saya tahu selepas kira-kira tiga hari kemudian waktu digendong bapanya saya lihat telinganya dan ternyata telinga kirinya berlafaz Allah, " akui Nurjanah kepada Pos Kota, Khamis (8 / 9) petang. 

Bayi dengan telinga berlafaz nama AllahMenurut Nurjanah, dirinya tidak mengalami keanehan apa-apa selama mengandungkan Sopan. Hanya saja, pada proses kelahiran tidak ada halangan apa pun. Malah, kelahiran anak keduanya diberitahu lebih lancar berbanding anak pertamanya. "Ini merupakan kekuasaan Allah S.W.T. Mudah-mudahan ini petanda baik bagi anak saya, keluarganya ke depannya, " harap Nurjanah. 

Di tempat sama, ayah kandung Sopan, Udin Saputra mengakui selama kelahiran dan sesudah lahir anak keduanya ada perbezaan mengenai rezeki yang diperolehi keluarganya. Menurutnya, untuk mendapatkan rezeki sebagai tukang terapi bekam, penyiar radio local, dan guru sekolah SMP swasta lebih mudah. 

"Alhamdulilah rezeki buat kami selama kandungan dan lahir ada perbezaan. Saya rasakan mendapatkan rezeki lebih mudah dan bertambah, " ungkap Udin. 

Udin mengharapkan dengan keanehan bayi telinganya bertuliskan lafaz Allah anaknya itu di kemudian hari menjadi ahli agama atau ulama. "Saya berharap anak saya menjadi orang yang berguna untuk agama, nusa dan bangsa," ujarnya. 

Sementara itu, dari pantauan di kediaman bayi yang mempunyai lafaz Allah di telinga sebelah kirinya hampir setiap masa dikunjungi jiran mahu pun saudaranya. Mereka datang untuk melihat langsung keanehan bayi ini. 

"Saya awalnya hanya mendengar khabar, kerana ingin tahu saya terus datang. Dan ternyata kalau dilihat saksama telinganya berlafaz Allah ya," ujar Dewi, penduduk sekitar.

[poskota.co.id]
Artikel berkaitan:

0 komen:

Catat Ulasan

Terima kasih :)


..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)