Gambar-gambar kesan serangan angin puting beliung di Missouri

 
*Update : 28 Mei  - Setakat ini, laporan rasmi mengatakan seramai 132 orang terkorban dalam serangan angin puting beliung di bandar Joplin, Missouri, AS, Ahad 22 Mei.  Mangsa yang masih hilang seramai 156 orang.

Menurut Bernama, semua rakyat Malaysia yang ada di sana selamat.

Habis semua kenderaan dan rumah ranap, ibarat padang jarak padang tekukur. Secara kasarnya, 2,000 bangunan musnah.


Bulan lepas, ribut dan angin puting beliung telah meranapkan Alabama dan 6 wilayah selatan lain lagi dengan korban seramai 350 orang.


Beberapa rekod angin puting beliung paling dasyat sebelum ini

Mac 1925: Angin puting beliung paling dasyat dalam sejarah AS yang disebut juga sebagai 'Tri-State Tornado', mengorbankan seramai 695 di Missouri, Illinois selatan dan barat daya Indiana.

Mac 1932: Angin puting beliung belah selatan mengorbankan 332 orang dari Texas ke South Carolina, dengan 270 meninggal dunia di Alabama saja.

Mei 1840: Angin puting beliung yang dikenali sebagai 'The Great Natchez Tornado' membunuh 317 orang di bandar Mississippi.

April 1974: 310 orang terkorban dalam masa 24 jam dari 148 angin puting beliung di 13 wilayah.

Mei 1896: Ribut badai selama 2 minggu mengorbankan 305 orang di Missouri, Illinois dan Kentucky.


[BBC , National Geographic , Reuters]


Artikel berkaitan:
Newer Posts Older Posts
Boleh copy, Unikversiti tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :) Template Modified by Unikversiti | Designed By Code Nirvana
Back To Top