Berita Terkini

5 tips untuk mencegah masalah penghadaman

Kredit: ADAM

Masalah perut kembung, banyak gas, sakit perut, perut kejang, dan ketidakselesaan selepas makan adalah masalah yang selalu dihadapi oleh kebanyakan orang.

Kebiasaan makan yang buruk, seperti tidak cukup mengunyah makanan, makan di akhir hari dan "makan sambil berjalan atau berlari" boleh mendatangkan malapetaka pada sistem pencernaan anda dengan menyebabkan pengeluaran enzim pencernaan tidak mencukupi.

Ketika anda makan, tubuh akan melepaskan sekitar 22 jenis enzim pencernaan dari kelenjar ludah, lambung dan usus kecil. Setiap salah satu daripada tindakan enzim pada jenis makanan tertentu - contohnya, protease memecah protein, amilase membantu mencerna karbohidrat dan lipase memecah lemak dan lipid. Dengan mengatasi makanan ini, enzim-enzim pencernaan membantu tubuh anda mencerna dan menyerap nutrisi yang diperlukan.

Bagi kaum lelaki, penuaan juga boleh menyumbang kepada masalah pencernaan yang kerap. Seiring dengan bertambahnya usia, tubuh kita mulai menghasilkan tahap lebih rendah enzim pencernaan - terkadang tidak cukup untuk mencerna makanan dengan baik.

Ada beberapa tips untuk mencegahnya jika dipraktikkan dengan betul.

1 - Makan banyak serat (fiber) setiap hari

Diet serat tinggi merupakan sebahagian penting dari pemakanan sihat - selain membantu pencernaan, juga boleh membantu mencegah diabetes, penyakit jantung koronari, buasir, kanser usus, dan penyakit lain.

Elakkan makanan yang boleh menambahkan gas dalam tubuh anda - ini termasuk brokoli, kacang panggang, kobis, bunga kobis, dan minuman berkarbonat (bergas). Bagi beberapa lelaki, makanan berkanji - seperti gandum, gandum dan kentang - juga boleh menyebabkan gas berlebihan. Jika anda tidak toleran pada laktosa, maka hentikanlah produk susu atau ambillah enzim laktase untuk membantu pencernaan.

Juga, ingat untuk minum air yang banyak, kerana ia boleh menjadi pelincir makanan dalam saluran pencernaan, membantu melarutkan mineral, vitamin dan nutrisi untuk penyerapan lebih mudah, dan mempertahankan kelembapan tahi untuk mencegah sembelit.


2 - Kunyah sebaik mungkin makanan anda dan kurangkan makan

Mengunyah merupakan salah satu bahagian yang paling penting dari pencernaan, namun mungkin ia yang paling dilupakan. Mengunyah bukan hanya membantu memecah makanan, ia juga memberi isyarat kepada kelenjar ludah, lambung dan usus kecil untuk mula melepaskan enzim pencernaan.


3 - Bersenam selalu dan elakkan stres (tekanan perasaan)

Selain membantu anda mengekalkan gaya hidup sihat, bersenam juga dapat membantu pencernaan. Satu kajian ilmiah yang diterbitkan dalam jurnal Clinical Gastroenterology and Hepatology telah menunjukkan bahawa aktiviti fizikal benar-benar dapat membantu mengurangkan banyak masalah pencernaan. Dalam kajian ini, para saintis mendapati hubungan antara obesiti, kurang bersenam, sakit perut, diarrhea, dan gejala irritable bowel syndrome.

Stres, di sisi lain, boleh mempunyai kesan negatif pada pencernaan anda. Hal ini kerana, pada kebanyakan lelaki, respon "melawan atau lari" yang dihasilkan daripada stres mengurangkan aliran darah ke perut dan pengeluaran enzim pencernaan, dan melambatkan proses pencernaan, yang menyebabkan memulas, kembung dan sembelit.


4 - Jangan terlebih guna antasid

Asid di perut membantu tubuh mencerna makanan - tetapi, dalam beberapa kes, asid dapat "refluks" atau kembali ke pangkal kerongkong, sehingga menyebabkan sensasi terbakar gangguan pencernaan.

Ketika ini terjadi, orang sering mendapatkan antasid - biasanya jenis 'over-the-counter' yang bekerja dengan meneutralkan asid perut. Namun, bila terlalu sering digunakan, antasid boleh menyebabkan perut kehilangan fungsinya dan menjadikannya terdedah kepada jangkitan bakteria.


5 - Ambil suplemen pencernaan enzim

Enzim pencernaan yang berasal dari sumber tanaman dapat membantu pencernaan yang baik dan bahkan meningkatkan penyerapan nutrien. Dalam kes di mana orang-orang yang kurang jumlah yang cukup dari enzim pencernaan akibat pola makan yang buruk dan kesihatan, pengambilan suplemen enzim dapat mengurangkan gejala gangguan pencernaan dan sakit perut. Bahkan pada lelaki sihat, mengambil enzim tambahan boleh membantu menjaga kesihatan pencernaan.

Suatu enzim pencernaan yang baik mengandungi campuran amilase, lipase, selulase (untuk mencerna serat tumbuhan), dan protease. Enzim yang pelbagai ini adalah kunci untuk mencapai pencernaan yang baik terhadap banyak makanan.


Sumber - Fox News


~ Berita aneh, konspirasi, misteri dan unik ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.