Berita Terkini

Al Quran dan ciri-ciri sensor pada kulit

Dr. Tagata Tagasone: Laa Ilaaha Illallah Muhammad Rasulullah !

Lelaki ini telah mengucap syahadah Islam dan mengisytiharkan bahawa dia menjadi muslim. Ini berlaku semasa Konferen Perubatan Saudi ke Lapan yang berlangsung di Riyadh. Dia ialah Professor Tagata Tagasone, bekas Ketua Jabatan Anatomi dan Embriologi di University of Shiang Mai di Thailand. Dia sekarang ialah Dekan di Kolej Perubatan di universiti tersebut.

Kami telah memperlihatkan kepada Profesor Tagasone beberapa ayat suci AlQuran dan hadith-hadith nabi yang berkenaan dengan pengkhususannya dalam bidang anatomi. Dia memberi komen bahawa mereka juga mempunyai kitab Buddha dengan penerangan yang tepat tentang peringkat perkembangan embrio. Kami beritahunya bahawa kami amat berminat untuk melihat keterangan-keterangan itu dan mempelajari kitab tersebut. Setahun kemudian, Professor Tagasone datang ke Universiti King Abdul Aziz sebagai penguji luaran. Kami mengingatkannya tentang kenyataan yang dia buat setahun sebelumnya, tetapi dia memohon maaf dan mengatakan sebenarnya dia membuat kenyataan itu sebelum benar-benar pasti. Bagaimana pun setelah dia menyemak kitab Buddha, dia mendapati bahawa ianya tidak ada apa-apa yang berkaitan dengan subjek itu.

Sejak itu kami memperkenalkannya kepada satu kajian yang ditulis oleh Professor Keith Moore tentang keserasian embriologi moden dengan apa yang terkandung dalam AlQuran dan Assunnah dan kami bertanya kepada Professor Tagasone sama ada dia mengenali Professor Keith Moore. Dia menjawab bahawa sudah tentu dia mengenalinya , sambil menambah bahawa Professor Moore ialah salah seorang saintis yang dikenali dunia dalam bidangnya.

Apabila Professor Tagasone membaca artikel itu, dia agak terperanjat besar. Kami bertanya kepadanya beberapa soalan berkenaan dengan bidang pengkhususannya. Salah satu soalan yang berkaitan dengan penemuan moden dalam dermatologi tentang ciri-ciri sensor (perasa) pada kulit.

Dr Tagasone memberi respon : Ya jika kebakaran sudah terlalu dalam.

Telah diterangkan kepada Dr Tagasone: Anda mesti berminat untuk mengetahui bahawa dalam kitab ini, iaitu kitab suci AlQuran, ada satu rujukan dari 1400 tahun yang lalu yang mana merujuk kepada keadaan semasa pembalasan terhadap orang kafir dengan api neraka yang telah dinyatakan bahawa apabila kulit telah musnah maka Allah akan mencipta kulit yang baru pada mereka yang mana mereka akan merasa pembalasan dengan api neraka, menandakan suatu pengetahuan tentang berakhirnya saraf merasa dalam kulit, dan ayat itu ialah;

"Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." Surah An nisaa' : Ayat 56

Maka adakah anda setuju bahawa rujukan ini adalah pentingnya berakhir saraf perasa dalam deria kulit , 1400 tahun yang lalu?

Dr Tagasone memberi respon : Ya saya setuju. Pengetahuan ini tentang deria sudah lama rupanya. Kerana ia mengatakan jika seseorang melakukan kesalahan, kemudian ia akan dibalas dengan membakar kulitnya dan kemudian Allah akan menukarkan kulit yang baru untuknya, menyalutinya, untuk membuatkannya tahu bahawa siksaan itu sungguh sakit lagi. Ini bermakna mereka telah mengetahuinya banyak tahun yang lalu bahawa reseptor deria sakit mesti ada pada kulit , maka mereka letak kulit lagi.

Kulit adalah pusat sensitiviti terhadap kebakaran. Maka jika kulit mengalami kebakaran menyeluruh maka ia kehilangan sensitivitinya. Kerana sebab ini lah Allah akan menghukum orang-orang kafir pada hari pembalasan dengan mengembalikan kepada mereka kulit mereka dari semasa ke semasa, kerana Dia Yang Maha Mulia dan Maha Agung, berkata dalam Quran , "Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." Surah An nisaa' : Ayat 56

Kami bertanya kepadanya soalan seterusnya. Adakah mungkin ayat-ayat ini datang kepada Muhammad S.a.w daripada sumber manusia lain?

Professor Tagasone mengakui bahawa ianya tidak mungkin datang dari sumber manusia. Tetapi dia masih bertanya tentang sumber pengetahuan itu dan dari mana Nabi Muhammad S.a.w memperolehinya.

Kami berkata, "Dari Allah Yang maha Agung dan Maha Mulia". Kemudian dia bertanya, "Tetapi siapa itu Allah?" Kami membalas , "Dia adalah pencipta segala sesuatu yang wujud. Jika anda menemui kebijaksanaan maka ianya kerana ia datang dari Yang maha Bijaksana. Jika anda menemui pengetahuan tentang penciptaan alam ini, ianya kerana alam ini adalah ciptaan pencipta Yang memiliki segala pengetahuan. Jika anda menemui kesempurnaan dalam komposisi ciptaan ini, maka ia adalah bukti kepada anda bahawa ianya adalah ciptaan Dia Yang Maha Mengetahui. Dan jika anda menemui kasihan belas, dan ianya bukti kepada fakta bahawa ianya adalah ciptaan Yang Maha Mengasihani. Dalam cara yang sama, jika anda menerima bahawa ciptaan ini terpulang kepada satu arahan yang satu terikat kukuh bersama, maka ini adalah bukti bahawa ianya adalah ciptaan satu-satunya pencipta , Yang maha Agung lagi Maha Mulia.

"Al Qur′an ini tidak lain hanyalah peringatan bagi semesta alam. Dan sesungguhnya kamu akan mengetahui (kebenaran) berita Al Qur′an setelah beberapa waktu lagi." Surah Shaad : Ayat 87-88


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Kategori

Air terjun (9) Ajaib (22) Al-Hadits dan Sains (2) Alam sekitar (10) AlQuran dan Sains (38) Angkasalepas (51) Animasi GIF (3) Antik (8) Aqidah (13) Arkeologi (21) Astronomi (48) Bala bencana (41) Batu kalimah (4) Batu permata (23) Biar betul (112) Biologi (2) Bionik (4) Budaya (5) Cinemagraph (3) Dajjal (2) Download (2) Duit (37) Duit Kertas (15) Duit Syiling (24) Dunia Hiburan (127) Ekonomi Dunia (20) Ensaiklopedia (55) Foto (346) Freemason (2) Freeware (3) Gempa bumi (7) Geologi (6) Gerhana bulan (1) GIF animation (3) Grafik 3D (3) Halimunan (3) Hamas (8) Hantu (52) High speed video (6) Iblis (13) Illuminati (26) Imam empat mazhab (5) Indeks batu permata (1) Indeks duit (2) Indeks kad telefon (1) Indeks sampul duit raya (1) Indeks setem (1) Internet (93) Jalan-jalan (56) Jenayah (121) Jin (36) Kad telefon (3) Kamera (21) Kamera digital (16) Kata-kata hikmah (28) Kemalangan (57) Kematian (55) Kesihatan dan Perubatan (192) Ketenteraan (46) Kiamat (7) Kisah akhir zaman (2) Klasik (59) Kristologi (47) Landskap (111) Makanan dan minuman (17) Makro (6) Manipulasi Foto (6) Metafizik (5) Misteri (60) Motivasi (33) Muzium mini (65) Paleontologi (1) Palestine (49) Paranormal (28) Penggodam (23) Perang (31) Perkahwinan (22) Pernikahan (19) Perubatan Islam (5) Polis (9) Politik (132) Politik dunia (49) Puisi (6) Rekod (101) Robotik (27) Sains (60) Sampul duit raya (5) Scam (5) Sedih (46) Sejarah (29) Sejarah Islam (16) Sejarah kuno (4) Selebriti meninggal (12) Seni (5) Seni beladiri (1) Senibina (21) Serangga (15) Sukan (42) Syiah (15) Syirik (1) Syria (41) Teknologi (241) Teknologi Nano (7) Teori konspirasi (163) Time lapse (39) Timur Tengah (176) Tumbuhan (36) UFO (39) Ulama meninggal dunia (2) Video (292) Wallpaper Islamik (39) Yahudi (10) Zionis (20)
Program Qurban dan Aqiqah di Kemboja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Imej tema oleh blue_baron. Dikuasakan oleh Blogger.