لا اله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير . Semoga Allah bantu perjuangan menegakkan Islam dan keadilan di muka bumi ini, amiin .......

27 Januari 2012

Orang asli Amerika berasal dari daerah pergunungan kecil di Russia, kajian DNA

Jumaat, Januari 27, 2012 | |
Orang asli Amerika berasal dari daerah pergunungan kecil di Russia
Orang asli Amerika (Red Indian) boleh menjejaki asal-usul mereka ke wilayah kecil pergunungan timur Russia, bukti DNA mengesyorkan.

Ahli-ahli sains mengenal pasti penanda genetik yang menghubungkan orang-orang yang hidup di republik Altai di Russia, selatan Siberia, dengan penduduk pribumi di Amerika Utara.

Satu kajian mutasi menunjukkan peralihan keturunan antara 13,000 dan 14,000 tahun yang lalu. Ini kira-kira bertepatan dengan tempoh apabila manusia dari Siberia telah melintasi apa yang kini dipanggil Selat Bering dan memasuki Amerika.

"Altai adalah kawasan utama kerana ia adalah tempat di mana orang telah datang dan pergi untuk beribu-ribu tahun," kata Dr Theodore Schurr, dari University of Pennsylvania di Amerika Syarikat.

Rantau ini terletak di persimpangan yang kini adalah Russia, Mongolia, China dan Kazakhstan.

Pasukan Dr Schurr memeriksa sampel DNA Altai untuk penanda dalam DNA mitokondria yang sentiasa disampaikan oleh ibu-ibu, dan DNA kromosom Y anak-anak yang mewarisi daripada datuk nenek mereka.

DNA Mitokondria ditemui dalam "powerplants" seperti rod-kecil di dalam sel-sel yang menjana tenaga, kata penemuan itu, yang telah disiarkan dalam American Journal of Human Genetics.

Suatu lakaran orang-orang asli Amerika dari awal 1500-an: Petunjuk penyelidikan DNA bahawa nenek moyang mereka datang dari satu wilayah kecil di tengah Russia
Orang asli Amerika berasal dari daerah pergunungan kecil di Russia
Kedua-dua jenis DNA menunjukkan hubungan antara orang-orang Altai dan orang asli Amerika. Dalam DNA kromosom Y, penyelidik mendapati mutasi yang unik yang dikongsi oleh rakyat Amerika dan orang asli dari selatan Altai.

Ia mungkin bahawa lebih daripada satu gelombang manusia menyeberangi jambatan darat Bering. Tetapi Dr Schurr berkata ahli sains yang lain tidak dapat mengenal pasti titik tumpuan geografi serupa dari yang orang asli Amerika dapat menjejaki warisan mereka.

Orang Altai
Orang Altai

"Ia mungkin berubah dengan data yang lebih daripada kumpulan lain, tetapi setakat ini, walaupun dengan kerja intensif di Mongolia, mereka tidak melihat perkara yang sama seperti kami," katanya.

[UKPA , PhysOrg]


Kalau ikut kajian sejarah dan dari kitab-kitab lama yang saya yakini berdasarkan pelbagai sumber, jarak masa antara kita dan Nabi Adam a.s adalah dalam lingkungan 6,000 ke 8,000 tahun lebih saja. Kajian di atas pula mengatakan masa perpindahan itu antara 13,000 - 14,000 tahun dulu. Mungkin yang betul adalah lebih sedikit bilangan tahunnya, jika orang-orang Altai itu juga adalah keturunan dari Nabi Adam a.s.

Lagi pun manusia pertama di dunia ialah Nabi Adam a.s, menurut Islam pun. Lain lah kalau orang-orang Altai tu bukan manusia.  Wallahu a'lam .......


Artikel berkaitan:

0 komen:

Catat Ulasan

Terima kasih :)


..
 

Al-Quran dan Sains

Hukum Allah

Stat


لا إله إلا الله محمد رسول الله

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." [Surah Aali-Imran : Ayat 190 - 191]


Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud, ".......Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri". [Hadits Riwayat Ibnu Majah]


"Tiadalah antara penciptaan Adam a.s hingga hari Kiamat, urusan (fitnah) yang lebih besar dari Dajjal." [Hadits Riwayat Muslim]


LINKS

Arkib blog

Hakcipta 2013 Unikversiti.
| Boleh copy, tapi mesti sertakan sumber dari sini. Segala berita dan iklan dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian kami. Jika ada salah dan silap harap maafkan, dan sila beri teguran membina dengan beradab dan berakhlak baik, bukan teguran membabi-buta tanpa usul periksa. Setiap berita tidak semestinya betul belaka. Yang 100% betul hanyalah AlQuran. Maka kaji dan tapislah berita dengan berhikmah :)