Khamis, 6 Oktober 2011

Rahsia menghidu diungkap oleh saintis

Rahsia menghidu diungkap oleh saintis
Berjuta-juta reseptor dalam organ menghidu hidung tidak bertaburan secara rawak, satu kajian baru mengatakan. Sebaliknya, reseptor berkumpul di kawasan-kawasan 'hot spot' kecil yang membantu otak membezakan bau baik daripada yang buruk, di samping fungsi-fungsi lain yang berpotensi.

Bukti-bukti dikumpulkan dengan melekatkan prob elektronik pada hidung orang dan mengukur celotehan neuron hidung apabila subjek terdedah kepada aroma.

Penemuan ini membayangkan bahawa kesedapan bau terpahat keras dalam kepala kita, menyeru kepada soalan kesan pengalaman hidup pada bagaimana orang menanggap bau.

"Ia menarik dan juga mengganggu," kata Don Wilson dari New York University School of Medicine, neurobiologist yang tidak terlibat dalam kerja-kerja ini.

Selain dari otak memproses semua maklumat bau, misalnya, ia seolah-olah hidung neuron pra-proses - hampir seolah-olah hidung mempunyai otak kecil sendiri.


Mengambil satu dalam hidung

Hidung manusia mengandungi satu organ menghidu bersaiz setem pos, dipanggil olfactory epithelium, di bumbung rongga hidung.

Dengan menyelidik hidung tikus untuk mengukur tembakan neuron hidung, saintis sebelum ini telah menemui bahawa reseptor bau boleh disusun ke dalam kumpulan, sama dengan cara lidah mempunyai zon yang beranggota untuk mengesan rasa tertentu seperti masam, manis, dan masin.

Tetapi hidung rodensia mempunyai lebih daripada 1,200 jenis reseptor bau, dan siasatan kecil sekalipun boleh sentuh berpuluh-puluh ribu daripada reseptor dalam satu bacaan, menjadikannya sukar untuk mendapat isyarat yang jelas.

Manusia mempunyai lebih kurang 400 pelbagai jenis reseptor, bagaimanapun, membuat urusan melekatkan prob dalam hidung dan memetik maklumat yang berguna lebih berhasil.


Bagaimana hidung tahu

Sebuah pasukan yang diketuai oleh ahli sains neuro iaitu Noam Sobel, dari Weizmann Institute of Science di Israel, meminta lebih daripada 80 orang untuk menghidu bahan-bahan dengan bau yang dikenali sama ada ia menyenangkan atau tidak menyenangkan merentasi banyak budaya.

Bau biasanya boleh dibuat sehingga berpuluh-puluh ke beratus-ratus sebatian, jadi Sobel dan rakan-rakannya menghembus hanya bahan-bahan kimia tulen ke dalam hidung subjek-subjek mereka, satu bau pada satu-satu masa.

Pengumpulan bersama rakaman neural 801 dari hidung orang-orang yang dikaji, pasukan itu mendapati bahawa beberapa kawasan epitelium lebih baik pada mengesan bau daripada kawasan-kawasan lain.

Para penyelidik juga mendapati hot spot yang lebih baik pada mentafsirkan sama ada keselesaan atau ketidak-selesaan.

"Apa yang memeranjatkan saya, ini bermakna sesuatu tentang epitelium ditala untuk mengambil maklumat tertentu" di zon tertentu, Wilson dari Universiti New York berkata.

"Kami tidak memahami apa maksud zon-zon itu," katanya, "tetapi itulah yang menarik."

Kajian menghidu ini telah diterbitkan minggu lepas secara online dalam jurnal Nature Neuroscience.

[National Geographic]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih :)

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Dikuasakan oleh Blogger.