Rabu, 25 November 2009

33 Makanan yang paling sihat di dunia

Adakah mungkin untuk hidup sehingga 125 atau mungkin 150 tahun? Ini jelas suatu kemungkinan, seperti yang dibahas dalam rancangan Oprah Winfrey suatu ketika dahulu berkenaan usia lanjut. "Dia mengunjungi saya di ladang saya untuk belajar bagaimana, pada usia 86 tahun, saya sedang menikmati kesihatan yang kuat, tenaga, dan kreativiti mental seseorang berpuluh-puluh tahun lebih muda. Rahsia saya: jumlah besar buah-buahan dan sayuran, ditambah satu jam latihan sehari-hari", kata David H. Murdock

"Tiada pil, bahkan aspirin, dan tentu saja tidak ada suplemen yang pernah masuk mulut saya - semua yang saya perlukan berasal dari diet ikan-sayuran, yang menggabungkan pelbagai jenis 30-40 buah dan sayuran setiap minggu. Walaupun saya Ketua dan Pemilik Dole Food Company, saya lakukan sendiri sebahagian besar dari perbelanjaan membeli makanan, dan bahkan membawa Oprah dalam perjalanan secara mendadak ke Costco, dalam satu hari yang termasuklah berbasikal, bersenam di gym, dan membuat jus sayuran di dapur."


Makanan-makanan yang paling sihat di dunia


Nenas
Mempercepatkan proses pembedahan
Mempertingkatkan kesihatan sendi tulang
Mengurangkan radang asma
Anggur biru
Memelihara tahap antioksidan
Mengundurkan kemerosotan otak yang berkaitan dengan umur
Mencegah jangkitan saluran pembuangan najis
Bayam
Membantu mengekalkan ketajaman  mental
Mengurangkan risiko kanser pada hati, ovari, kolon dan prostat
Kepadatan bahan gizi yang teratas
Lada loceng merah
Mengurangkan risiko kanser paru-paru, prostat, ovari dan serviks.
Melindungi dari bakaran matahari
Mempertingkatkan kesihatan jantung
Broccoli
Mengurangkan keburukan kencing manis
Merendahkan risiko prostat, bladder, kolon, penyakit pankreas, gastrik dan kanser buah dada
Melindungi otak dari kejadian kecederaan
Tomato
Mengurangkan keradangan
Merendahkan risiko berkembangnya kanser esophageal, perut, colorectal,  dan paru-paru.
Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
Epal
Menyokong imunisasi badan
Melawan kanser paru-paru dan prostat
Merendahkan risiko Alzheimer
Artichoke
Membantu pembekuan darah
Makanan anti-oksidan
Merendahkan kolestrol
Arugula
Merendahkan risiko kecacatan ketika lahir
Merendahkan risiko keretakan tulang
Melindungi kesihatan mata
Asparagus
Memelihara bakteria yang bagus
Mengelakkan kecacatan ketika lahir
Meningkatkan kesihatan jantung
Avokado
Membataskan kerosakan hati
Mengurangkan risiko kanser mulut
Merendahkan tahap kolestrol
Blackberry
Membina kepadatan tulang
Menahan selera makan
Meningkatkan pembakaran lemak
Butternut Squash
Membantu penglihatan waktu malam
Memerangi kedutan pada kulit
Meningkatkan kesihatan jantung
Cantaloupe
Membantu imunisasi
Melindungi kulit dari sunburn
Mengurangkan keradangan
Lobak merah
Antioksidan mempertahankan DNA
Melawan katarak
Melindungi dari beberapa jenis kanser
Cauliflower / Bunga kobis
Mendorong pembuangan toksin
Menekan pembesaran sel kanser buah dada
Melindungi dari kanser prostat
Cherry
Meringankan kesakitan athritik dan gout
Merendahkan kolestrol
Mengurangkan keradangan
Cranberry
Meringankan kesakitan prostat
Melawan sel kanser paru-paru, kolon, dan leukemia.
Mencegah jangkitan tempat pembuangan najis dan saluran kencing
Kobis hijau
Meningkatkan pembekuan darah yang sihatP
Mengurangkan risiko kanser prostat, kolon, buah dada dan ovari.
Aktifkan sistem pembuangan toksin alamiah badan.
Kale / Sayuran hijau seperti kangkung dan bayam
Melawan estrogen merbahaya yang membiakkan kanser
Melindungi mata dari kerosakan akibat matahari dan katarak
Menambahkan kepadatan tulang
Kiwi
Melawan kedutan pada kulit
Mengurangkan risiko gumpalan darah beku dan gumpalan lemak dalam darah
Melawan sembelit
Mango / Mangga
Menyokong imunisasi
Merendahkan kolestrol
Mengatur homocysteine untuk melindungi arteri
Cendawan
Meningkatkan pembuangan toksin secara alamiah
Mengurangkan risiko kanser kolon dan prostat
Merendahkan tekanan darah
Oren
Mengurangkan tahap kolestrol yang teruk
Merendahkan risiko kanser mulut, tekak, buah dada, perut dan leukemia semasa kecil
Pektin menindaskan selera makan
Betik
Membantu pencernaan enzim
Mengurangkan risiko kanser paru-paru
Meningkatkan pembakaran lemak
Plum & Prune
Melawan sembelit
Antioksidan melindungi dari kerosakan DNA
Melindungi kehilangan tulang akibat post-menopause
Pomegranate / Buah delima
Meningkatkan perlindungan sunscreen
Merendahkan kolestrol
Melawan kanser prostat
Pumpkin / Labu
Melindungi sendi tulang dari polyarthritis
Merendahkan risiko kanser prostat dan paru-paru
Mengurangkan keradangan
Raspberry
Menghalang pembesaran kanser mulut, buah dada, kolon dan prostat
Perlindungan antioksidan terhadap DNA
Merendahkan tahap kolestrol yang tidak diingini
Strawberry
Melindungi dari Alzheimer
Mengurangkan kolestrol yang tidak diingini
Menindas pembesaran kanser kolon, prostat dan mulut
Sweet Potato / Ubi kentang manis / Ubi steler
Mengurangkan risiko strok
Merendahkan risiko kanser
Melindungi dari kebutaan
Tembikai
Menyokong kesuburan lelaki
Mengurangkan risiko beberapa kanser prostat, ovari, serviks, mulut dan pharyngeal (rongga tenggorok)
Melindungi kulit dari sunburn
Pisang
Menambahkan pembakaran lemak
Merendahkan risiko kanser colorectal dan buah pinggang, leukemia
Mengurangkan simptom-simptom asma bagi kanak-kanak

Sumber dari tulisan David H. Murdock, pengerusi Dole Food Company, Inc.

1 ulasan:

Terima kasih :)

Unikversiti Designed by Templateism.com & Copy Blogger Themes

Dikuasakan oleh Blogger.